Libertatea globală a continuat să scadă în 2010. În România a rămas la acelaşi nivel

Libertatea globală a înregistrat al cincilea an consecutiv de declin în 2010, constată organizaţia Freedom House, în raportul anual asupra drepturilor politice şi libertăţilor civile, "Freedom in the World 2011", în care România se menţine la nivelul din anul precedent.

40 afișări

Aceasta este cea mai lungă perioadă continuă de declin din istoria de aproape 40 de ani a raportului, potrivit unui comunicat publicat joi pe site-ul Freedom House. Anul 2010 a înregistrat scăderi în numărul ţărilor libere şi al democraţiilor electorale, dar şi o deteriorare generală a libertăţii în Orientul Mijlociu şi Africa de Nord.

În total, 25 de ţări au prezentat un declin semnificativ în 2010, numărul celor considerate libere scăzând de la 89 la 87. În plus, regimuri autoritare ca acelea din China, Egipt, Iran, Rusia şi Venezuela au continuat să sporească măsurile represive, fără a întâmpina rezistenţă semnificativă din partea lumii democratice.

România şi-a păstrat evaluarea de anul trecut, când Freedom House a inclus-o în categoria ţărilor libere şi a democraţiilor electorale. Nivelul de respectare a drepturilor politice şi libertăţilor civile a fost evaluat la 2, pe o scară cu 7 grade, unde nivelul 1 reprezintă cel mai înalt grad de libertate, iar 7 gradul cel mai redus de respectare a drepturilor şi libertăţilor.

Patru ţări au înregistrat un statut în declin, inclusiv Ucraina şi Mexicul, care au scăzut de la Libere la Parţial Libere. Retrogradarea Mexicului este rezultatul incapacităţii Guvernului de a combate violenţele comise de grupările de trafic de droguri, în timp ce Ucraina a avut de suferit din cauza deteriorării libertăţii presei, cazurilor de fraude electorale şi politizării crescute a justiţiei.

Alte ţări în declin sunt Franţa, Bahrain, Coasta de Fildeş, Egipt, Sri Lanka şi Venezuela. Franţa a înregistrat un declin al scorului privind libertăţile civile din cauza felului în care tratează romii din Estul Europei şi imigranţii din Orientul Mijlociu şi Africa de Nord. Raportul aminteşte că Franţa a expulzat mii de romi în România în 2010, atrăgând critici din partea Uniunii Europene. De altfel, politica de imigraţie a reprezentat un subiect de îngrijorare anul trecut în multe ţări, inclusiv în Europa de Vest şi Statele Unite.

Au existat şi câteva puncte pozitive în raport, inclusiv îmbunătăţirea statutului de la Nelibere la Parţial Libere pentru Kîrgîzstan şi Guineea, după ce ambele ţări au organizat alegeri relativ libere şi corecte. De asemenea, au existat îmbunătăţiri ale scorului pentru Republica Moldova, Georgia, Kenya, Nigeria, Filipine şi Tanzania, în timp ce Ungaria şi Letonia au înregistrat scoruri în declin.

Respectarea libertăţilor civile în Republica Moldova a fost evaluată la un nivel îmbunătăţit, de la 4 la 3, datorită mediului mai echilibrat şi diversificat al presei, reducerii ostilităţii Guvernului faţă de societatea civilă şi lipsei ingerinţei în mitingurile politice înaintea alegerilor parlamentare din noiembrie 2010.

Cele mai puternice regimuri autoritare din lume au acţionat tot mai impertinent în 2010. China a presat Guvernele străine să boicoteze ceremonia de acordare a Premiului Nobel pentru Pace disidentului chinez încarcerat Liu Xiaobo, iar preşedintele venezuelan, Hugo Chavez, a trecut legi care îi permit să guverneze prin decrete şi a restricţionat şi mai mult organizaţiile neguvernamentale şi media.

Conducerea Rusiei a arătat dispreţ faţă de independenţa justiţiei, în special în cazul condamnării fostului magnat al petrolului şi critic al regimului Mihail Hodorkovski. Egiptul şi Belarusul au organizat alegeri netransparente, cele belaruse fiind urmate chiar de violenţe comise de forţele de securitate împotriva manifestanţilor paşnici.

În ansamblu, numărul ţărilor desemnate ca Libere de Freedom House în 2010 este de 87, reprezentând 45 la sută din totalul de 194 de ţări din lume şi 43 la sută din populaţia lumii. Numărul ţărilor Parţial Libere a crescut la 60, adică 31 la sută din ţările lumii şi 22 la sută din populaţia mondială. Numărul ţărilor Nelibere a rămas la 47, adică 24 la sută din totalul ţărilor şi 35 la sută din populaţia lumii.

Aproape 2,5 miliarde de persoane trăiesc în societăţi în care drepturile politice fundamentale şi libertăţile civile nu sunt respectate, mai mult de jumătate dintre ele fiind în China.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici