Libia deţine rezerve de aur în valoare de peste şase miliarde de dolari

Libia a declarat că deţine rezerve de aur în valoare de peste şase miliarde de dolari, păstrate în principal în interiorul ţării şi care ar putea fi folosite pentru finanţarea regimului lui Muammar Kadhafi, într-o perioadă în care este supus sancţiunilor internaţionale, relatează BBC News Online.

89 afișări
Imaginea articolului Libia deţine rezerve de aur în valoare de peste şase miliarde de dolari

Libia deţine rezerve de aur în valoare de peste şase miliarde de dolari (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Rezervele sunt substanţiale, ele aflându-se între primele 25 la nivel mondial, potrivit Fondului Monetar Internaţional (FMI).

Aurul ar putea genera, teoretic, venituri de milioane de dolari, care ar putea fi folosite de exemplu pentru a plăti mercenari străini.

Transportul aurului în afara Libiei ar fi greu de realizat, deoarece folosirea porturilor de la Marea Mediterană ar presupune pericole prea mari, în condiţiile intervenţiei militare internaţionale în curs de desfăşurare.

Alternativa ar putea fi transportarea rezervelor în alte ţări africane din deşertul Sahara, prin trecerea graniţelor terestre, şi vânzarea aurului acolo.

Rezervele de aur ale Libiei sunt foarte mari pentru o ţară mică din punct de vedere al populaţiei - şase milioane de locuitori - şi din punct de vedere al activităţii economice.

În condiţiile actuale, este dificilă transformarea acestor rezerve de aur în bani, dar ele sunt mai folositoare decât eventualele active financiare sau acţiuni pe care regimul libian le-ar putea avea în cadrul unor firme din ţări străine, comentează BBC.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici