Liderii europeni încearcă timp de două zile, la Bruxelles, să împiedice un "Brexit"

Liderii europeni încearcă joi şi vineri să ajungă la un acord în privinţa concesiilor de făcut Marii Britanii, pentru a-i convinge pe britanici să rămână în Uniunea Europeană, dar fără a frâna o continuare a integrării zonei euro, relatează Reuters în pagina electronică.

1068 afișări
Imaginea articolului Liderii europeni încearcă timp de două zile, la Bruxelles, să împiedice un "Brexit"

În cazul în care Consiliul European reuşeşte să ajungă la un acord mulţumitor pentru premierul britanic, David Cameron va putea organiza rapid referendumul pe care l-a promis, pe tema rămânerii sau nu a Marii Britanii în UE, probabil la sfârşitul lui iunie.

Cameron a promis că va face o campanie în favoarea rămânerii ţării în blocul european, în cazul în care obţine câştig de cauză.

Rămânerea Marii Britanii în UE, dorită de Cei 28, ar reprezenta îndepărtarea unei puternice incertitudini pentru Europa, care se confruntă deja cu cea mai gravă criză a migraţiei de la al Doilea Război Mondial şi până în prezent, cu o ascensiune a mişcărilor extremiste, cu o ameninţare teroristă şi cu o slăbiciune persistentă a economiei.

"Sunt convins că ne mai rămân câţiva paşi de făcut pentru a ajunge la un acord", declara marţi preşedintele UE Donald Tusk, care conduce negocierile.

Premierul francez Manuel Valls a apreciat, miercuri, că un acord este posibil şi de dorit.

Negocierile s-au concentrat, în ultimele zile, asupra problemelor guvernanţei economice, raporturilor dintre zona euro şi ţările care nu fac parte din ea şi reglementărilor financiare - cu scopul ca instituţiile financiare britanice să nu beneficieze de un avantaj asupra concurenţilor lor.

"Progrese" în privinţa refugiaţilor

Un alt dosar priveşte posibilitatea ca Marea Britanie să priveze de ajutoare sociale muncitorii europeni care au emigrat pe teritoriul său, pe o perioadă limitată şi în urma identificării anumitor condiţii excepţionale - şi anume un aflux excepţional de muncitori care să ameninţe echilibrul pieţei muncii.

Celelalte două puncte sunt competitivitatea Europei şi ca parlamentele naţionale să se poată opună unor reglementări, în contextul în care Marea Britanie respinge o Uniune "tot mai strânsă".

Cancelarul german Angela Merkel a apreciat miercuri că cea mai mare parte a acestor reforme propuse de către David Cameron sunt justifcate şi rezonabile.

Preşedintele Parlamentului European (PE) Martin Schulz a anunţat, însă, în urma unei întâlniri cu David Cameron, marţi, că nu poate garanta că un eventul acord va fi aprobat de către Legislativ. Însă el a dat asigurări că PE se va pronunţa "imediat după referendumul" organizat de Londra.

Criza refugiaţilor figurează, de asemenea, pe agenda summitului, cu obiectivul înregistrării unor progrese în aplicarea unor decizii deja luate - privind protejarea frontierelor externe ale UE, cooperarea cu Turcia sau ajutorarea Greciei.

Preşedintele Comisiei Europene (CE) Jean-Claude Juncker a declarat pentru cotidianul german Bild că Europa înregistrează progrese în gestionarea acestei crize şi a subliniat că numărul migranţilor care sosesc în Grecia, din Turcia, începe să scadă.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici