Liderii ţărilor UE se orientează spre respingerea amânării Brexit până pe 30 iunie

Liderii celor 27 de state din cadrul Uniunii Europene se orientează spre respingerea amânării până pe 30 iunie a ieşirii Marii Britanii din organizaţie, preferând un termen mai scurt, afirmă surse din cadrul Consiliului UE citate de Agenţia France-Presse şi de cotidianul Le Figaro.

284 afișări
Imaginea articolului Liderii ţărilor UE se orientează spre respingerea amânării Brexit până pe 30 iunie

Liderii ţărilor UE se orientează spre respingerea amânării Brexit până pe 30 iunie

Ambasadorii celor 27 de state membre UE au avut o reuniune informală miercuri seară, pentru a analiza situaţia amânării Brexit, solicitată de premierul Theresa May.

"Problema datei este de resortul şefilor de stat şi de guvern", a declarat un funcţionar UE, precizând că se vehiculează respingerea amânării până pe 30 iunie, preferându-se un termen mai scurt, probabil 22 mai, cu o zi înainte de începerea scrutinului europarlamentar.

Uniunea Europeană este favorabilă amânării scurt timp a ieşirii Marii Britanii, a declarat miercuri după-amiază Donald Tusk, preşedintele Consiliului European, condiţionând decizia de un vot favorabil pe tema Acordului Brexit în Parlamentul britanic.

Premierul Theresa May a anunţat miercuri că a solicitat formal amânarea ieşirii Marii Britanii din Uniunea Europeană până pe 30 iunie, prin prelungirea negocierilor în virtutea Articolului 30 al Tratatului comunitar. Theresa May a susţinut la Londra că nu ar fi corect ca Marea Britanie să participe la scrutinul europarlamentar programat în perioada 23-26 mai. Premierul Marii Britanii a transmis că i-a solicitat formal preşedintelui Consiliului European, Donald Tusk, prelungirea negocierilor în virtutea Articolului 50 al Tratatului UE până pe 30 iunie. "În calitatea de prim-ministru, nu sunt pregătită să amân Brexit mai târziu de 30 iunie", a afirmat Theresa May.

Oficiali din cadrul Comisiei Europene au declarat sub protecţia anonimatului pentru agenţia de presă Reuters că liderii Uniunii Europene vor stabili la summitul Consiliului European dacă vor accepta producerea Brexit pe 23 mai sau dacă vor opta pentru o amânare mai îndelungată, de cel puţin un an. În al doilea caz, Marea Britanie va trebui să participe la scrutinul europarlamentar. "Orice amânare oferită Marii Britanii va trebui fie să dureze până pe 23 mai 2019, fie ar trebui să fie o perioadă semnificativ mai lungă şi va necesita participarea la alegerile europene. Aceasta este singura modalitate de a proteja funcţionarea instituţiilor UE şi capacitatea acestora de a lua decizii", arată un proiect de document al Comisiei Europene.

Marea Britanie urma să se retragă din UE pe 29 martie, dar Camera Comunelor a aprobat un plan al Guvernului Theresa May de a solicita amânarea Brexit până cel puţin pe 30 iunie. Camera Comunelor a respins de două ori Acordul privind ieşirea Marii Britanii din Uniunea Europeană negociat de Guvernul Theresa May cu Bruxellesul. Acordul Brexit elaborat de Guvernul Theresa May şi Bruxelles prevede reciprocitate în privinţa libertăţii de circulaţie, o perioadă de tranziţie post-Brexit, menţinerea Marii Britanii în uniunea vamală, un statut special al provinciei britanice Irlanda de Nord şi păstrarea aranjamentelor comerciale. Proiectul de acord este contestat de numeroşi politicieni britanici. Mai mulţi membri ai Guvernului de la Londra au demisionat ca protest faţă de acordul pe tema Brexit negociat cu Uniunea Europeană.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici