Liderii UE au adoptat Declaraţia de la Roma, afirmând că organizaţia reprezintă "viitorul comun"

Liderii statelor membre UE, cu excepţia Marii Britanii, au adoptat sâmbătă Declaraţia de la Roma, proclamând că Blocul comunitar reprezintă "viitorul nostru comun", în pofida unor crize profunde care au şubrezit unitatea comunităţii europene, relatează cotidianul The New York Times.

3018 afișări
Imaginea articolului Liderii UE au adoptat Declaraţia de la Roma, afirmând că organizaţia reprezintă "viitorul comun"

Liderii UE participă la summitul de la Roma dedicat marcării a 60 de ani de la fondarea organizaţiei

Liderii UE au adoptat Declaraţia de la Roma, afirmând că organizaţia reprezintă "viitorul comun"

Declaraţia subliniază angajamentul pentru "o uniune unică cu instituţii comune şi valori puternice, o comunitate a păcii, libertăţii, democraţiei, drepturilor omului şi statului de drept".

"Vom acţiona împreună, cu ritmuri şi intensităţi diferite acolo unde va fi necesar, dar mergând în aceeaşi direcţie, aşa cum am făcut în trecut, în conformitate cu tratatele şi păstrând uşa deschisă celor ce doresc să se alăture mai târziu. Uniunea noastră este nedivizată şi indivizibilă", se mai afirmă în textul Declaraţiei.

Liderii europeni şi-au manifestat susţinerea pentru o Uniune Europenă care "rămâne deschisă" aderării ţărilor "care respectă valorile noastre (europene) şi care se angajează să le promoveze".

Ceremonia de semnare a documentului a fost organizată în Sala degli Orazi e Curiazi aflată în incinta Palazzo dei Conservatori din Roma, sală unde în urmă cu 60 de ani a fost semnat actul fondator al comunităţii europene.

Doanld Tusk către liderii statelor UE: "Europa ca o entitate politică fie va fi unită, fie nu va mai fi deloc"

Donald Tusk, preşedintele Consiliului European, a cerut liderilor statelor UE să "demonstreze că sunt liderii Europei", avertizând că "Europa ca o entitate politică fie va fi unită, fie nu va mai fi deloc", informează site-ul postului de televizune France 24.

"Demonstraţi astăzi că sunteţi liderii Europei, că puteţi avea grijă de această moştenire imensă pe care am primit-o de la eroii integrării europene în urmă cu 60 de ani", a declarat Tusk într-un discurs la Roma, cu ocazia summitului informal dedicat marcării a 60 de ani de la înfiinţarea comunităţii europene.

Oficialul a avertizat că "Europa ca o entitate politică fie va fi unită, fie nu va mai fi deloc".

"Astăzi, la Roma, reînnoim această alianţa unică a naţiunilor libere, care a fost iniţiată în urmă cu 60 de ani de către marii noştri predecesori", a continuat şeful Consiliului European,

"În acele momente ei nu discutau despre mai multe viteze. nu plănuiau ieşirea unor state, dar în pofida circumstanţelor tragice ale istoriei recente, şi-au pus toată speranţa în unitatea Europei”, a adăugat Tusk, făcând referire la semnarea Tratatului de la Roma semnat în 1957.

"Uniunea după Roma, mai mult decât oricând, ar trebui să fie o uniune a aceloraşi principii, o uniune a suveranităţii externe, o uniune a unităţii politice", a mai declarat Donald Tusk, care a precizat că s-a născut în acelaşi an în care a fost semnat actul fondator al comunităţii europene.

Liderii UE participă la summitul de la Roma dedicat marcării a 60 de ani de la fondarea organizaţiei

Liderii statelor membre al Uniunii Europene, mai puţin premierul britanic Theresa May, participă sâmbătă la summitul informal de la Roma dedicat marcării a 60 de ani de la înfiinţarea comunităţii europene, unde va fi adoptată o nouă declaraţie privind viitorul UE.

Evenimentul aniversar a 60 de ani de Uniune Europeană vine în contextul unei crize profunde a blocului comunitar după decizia Marii Britanii de a părăsi organizaţia.

"Europa reprezintă viitorul nostru comun" este mesajul-cheie din declaraţia pe care liderii celor 27 de state membre urmează să o adopte la summit-ul de la Roma, potrivit unui draft al documentului, intrat în posesia Reuters.

Planul pentru Uniunea Europeană în viitor a ridicat tensiunea la nivel diplomatic după ce Jean-Claude Juncker, preşedintele Comisiei Europene, a pus în discuţie cinci scenarii, între care cel mai disputat a fost cel al Europei cu mai multe viteze, respins categoric de România, dar şi de ţările din Grupul de la Vişegrad.

Pe data de 25 martie 1957, şase ţări europene au semnat Tratatul de la Roma prin care s-au pus bazele Comunităţii Economice Europene, un precursor al Uniunii Europene, pentru ca 50 de ani mai târziu, în 2007, numărul statelor membre să ajungă la 27, după aderarea României şi Bulgariei. În 2013, ca urmare a aderării Croaţiei, numărul membrilor UE a atins nivelul maxim de până acum, ajungând la 28.

La reuniune participă toţi şefii de stat sau de guvern ai statelor membre UE, cu excepţia Marii Britanii, alături de Papa Francisc, de preşedintele Consiliului European, Donald Tusk, şi preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker.

 

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici