Liderii UE s-au contrazis pe cotele obligatorii pentru relocarea refugiaţilor, la doi ani după ce au agreat un plan comun de măsuri / Premierul ceh: O dezbatere "destul de furtunoasă", prim-ministrul Tsipras a fost "destul de agresiv"

Liiderii de stat şi de guvern din Uniunea Europeană, reuniţi joi şi vineri pentru summitul Consiliului European, s-au contrazis în privinţa cotelor obligatorii pentru relocarea refugiaţilor, la doi ani după ce au agreat un plan comun de măsuri în acest sens, relatează site-ul agenţiei Reuters.

795 afișări
Imaginea articolului Liderii UE s-au contrazis pe cotele obligatorii pentru relocarea refugiaţilor, la doi ani după ce au agreat un plan comun de măsuri / Premierul ceh: O dezbatere "destul de furtunoasă", prim-ministrul Tsipras a fost "destul de agresiv"

Liderii UE s-au contrazis pe cotele obligatorii pentru relocarea refugiaţilor, la doi ani după ce au agreat un plan comun de măsuri / Premierul ceh: O dezbatere "destul de furtunoasă", prim-ministrul Tsipras a fost "destul de agresiv"

Summitul de la Bruxelles a început cu o cină, joi seara, şi a continuat cu aproximativ trei ore de discuţii în cursul nopţii, însă fără niciun rezultat. Există în continuare o divizare între unele ţări est-europene şi restul statelor membre UE.

"Avem în continuare mult de muncă. Poziţiile exprimate nu s-au schimbat", a spus cancelarul german Angela Merkel, la capătul discuţiilor.

Noii lideri politici din Polonia şi Cehia au păstrat frontul comun cu Ungaria şi Slovacia, potrivit căruia ţările lor nu pot accepta un flux mare de imigranţi, în special musulmani. Premierul ceh Andrej Babis a catalogat dezbaterea drept "destul de furtunoasă" şi a precizat că premierul grec Alexis Tsipras a fost "destul de agresiv".

TITLURILE ZILEI

Angela Merkel şi premierul italian Paolo Gentiloni au fost printre cei care au cerut ca toate ţările să respecte cotele obligatorii privind relocarea persoanelor care necesită azil, concentrate pe coasta mediteraneană.

Premierul olandez Mark Rutte a declarat că nu exclude o decizie dură pentru impunerea cotelor de imigranţi în rândul tuturor statelor membre, printr-un vot majoritar în cadrul Consiliului European în 2018.

În urmă cu doi ani, Comisia Europeană a aprobat un plan privind relocarea a 160.000 de refugiaţi din Italia şi Grecia în celelalte state membre UE, dar până în prezent doar 30.000 de persoane au fost primite în alte ţări.

În afară de Finlanda, Irlanda, Lituania, Luxemburg, Malta şi Suedia, cotele de primire a refugiaţilor pentru celelalte ţări erau sub 50%. Polonia, Ungaria şi Cehia au refuzat să accepte refugiaţi, iar Comisia Europeană s-a adresat Curţii Europene de Justiţie. Procesele ar putea conduce la sancţiuni financiare pentru aceste state membre, dar pot trece luni sau ani până la soluţionarea disputei.

 

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici