Liderul administraţiei de la Tiraspol: Raporturile dintre Republica Moldova şi Transnistria pot fi rezolvate printr-un divorţ "civilizat"

Liderul administraţiei de la Tiraspol Evgheni Şevciuk a afirmat în cadrul conferinţei OSCE de la Landshut, în sud-estul Germaniei, că raporturile dintre Republica Moldova şi Transnistria pot fi rezolvate printr-un divorţ "civilizat", relatează Novîi Reghion în pagina electronică.

507 afișări
Imaginea articolului Liderul administraţiei de la Tiraspol: Raporturile dintre Republica Moldova şi Transnistria pot fi rezolvate printr-un divorţ "civilizat"

Liderul administraţiei de la Tiraspol: Raporturile dintre Republica Moldova şi Transnistria pot fi rezolvate printr-un divorţ "civilizat"

"Cheia rezolvării raporturilor dintre Moldova şi Transnistria constă într-un divorţ civilizat, după exemplele oferite de Cehia şi Slovacia sau Serbia şi Muntenegru", a declarat Evgheni Şevciuk în cadrul conferinţei OSCE de la Landshut.

"Recunoaşterea internaţională a Transnistriei va aduce doar plusuri, prin stabilizarea situaţiei în regiune şi consolidarea cooperării paşnice", a adăugat liderul administraţiei de la Tiraspol.

El le-a cerut membrilor comunităţii internaţionale să accepte voinţa populaţiei din stânga Nistrului şi să respecte drepturile acesteia.

"Membrii comunităţii internaţionale sunt oare pregătiţi să accepte voinţa transnistrenilor, exprimată în repetate rânduri în cadrul referendumurilor? Sunt pregătiţi să garanteze că drepturile lor vor fi respectate la fel ca în alte părţi ale lumii? Sunt pregătiţi să recunoască faptul că la bazele democraţiei stă voinţa umană, inclusiv a celor care trăiesc într-o zonă de conflict?", a întrebat Şevciuk.

Trebuie să se ţină cont în primul rând de "oameni, ci nu de dogme sau conflicte discutabile", a apreciat liderul transnistrean.

El a dat exemplu Kosovo, care şi-a proclamat în 2008 independenţa, recunoscută de peste o sută de state membre ONU.

Conferinţa "Măsurile de consolidare a încrederii în procesul de reglementare a conflictului transnistrean" are loc în oraşul german Landshut, în perioada 29 octombrie - 1 noiembrie, sub egida misiunii OSCE în Republica Moldova, Preşedinţiei Ucrainei în cadrul OSCE şi Guvernului Germaniei.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici