Liderul Al-Qaida le cere jihadiştilor să fie uniţi

Liderul Al-Qaida, Ayman al-Zawahiri, a dezminţit că şi-a schimbat ideologia, aşa cum îl acuză un grup de jihadişti, şi a făcut apel la unitate împotriva regimului lui Bashar al-Assad, într-un interviu audio difuzat sâmbătă.

158 afișări
Imaginea articolului Liderul Al-Qaida le cere jihadiştilor să fie uniţi

Liderul Al-Qaida, Ayman al-Zawahiri (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Această declaraţie are loc în timp ce un război fratricid între grupări armate a provocat deja mii de morţi din ianuarie în zonele din nordul ţării care au ieşit de sub controlul Damascului.

Interviul, realizat în perioada cuprinsă între februarie şi aprilie, potrivit centrului american de supraveghere a site-urilor islamiste SITE, a fost difuzat după ce un puternic grup jihadist din Siria, Statul Islamic în Irak şi Levant (SIIL), a acuzat liderii Al-Qaida că s-au "îndepărtat de calea cea bună".

"Ei au divizat peste tot mujahedinii", a acuzat purtătorul de cuvânt al SIIL, Abu Mohammed al-Adnani, într-un comunicat postat vineri pe forumurile jihadiste.

Zawahiri a respins aceste acuzaţii, sugerând că regimul sirian s-a infiltrat în grupările jihadiste pentru a crea diviziuni, potrivit SITE, care a tradus interviul oferit As-Sahab, organismul mediatic al Al-Qaida.

"Dacă vă ordon să luptaţi împotriva fraţilor voştri mujahedini, nu mă ascultaţi. Dacă vă ordon să vă aruncaţi în aer în mijlocul fraţilor voştri mujahedini, nu mă ascultaţi", a declarat el.

Disputele cu SIIL au izbucnit anul trecut, când Zawahiri a ordonat acestui grup să îşi restrângă activităţile în Irak după ce l-a acuzat de violenţe împotriva civililor şi rebelilor rivali.

Comandamentul Al-Qaida a declarat un alt grup, Frontul Al-Nusra, ca aripă oficială a Al-Qaida în Siria, dezavuând clar SIIL.

"Metoda noastră este de a ne concentra pe (...) America, pe aliaţii săi cruciaţi, pe sionişti şi pe agenţii lor trădători, şi de a incita Ummah (comunitatea musulmană) să se ralieze la jihad împotriva lor şi să lase deoparte diferendurile", a insistat Zawahiri în interviu.

"Metoda noastră este de a evita (...) operaţiuni care ar putea vărsa în mod nedrept sângele (...) persoanelor din pieţe, din zonele rezidenţiale şi chiar printre grupurile jihadiste", a declarat el.

La începutul lui ianuarie, numeroase grupări rebele, între care Al-Nusra, depăşite de abuzurile atribuite SIIL şi voinţa sa de hegemonie, au lansat o ofensivă împotriva grupării jihadiste în zonele controlate de rebeli în nordul ţării.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici