Liderul nord-coreean Kim Jong-un l-ar fi trimis la "reeducare" pe Choe Ryong-hae, presupusul număr doi de la Phenian

Liderul nord-coreean Kim Jong-un l-ar fi "exilat" din Phenian pe presupusul său număr doi, Choe Ryong-hae, pe care l-ar fi trimis la "reeducare", afirmă un parlamentar sud-coreean, relatează CNN.

1401 afișări
Imaginea articolului Liderul nord-coreean Kim Jong-un l-ar fi trimis la "reeducare" pe Choe Ryong-hae, presupusul număr doi de la Phenian

Kim Jong-un l-ar fi trimis la "reeducare" pe Choe Ryong-hae, presupusul număr doi de la Phenian

Serviciul Naţional sud-coreean de Informaţii (NIS) a informat marţi Parlamentul că crede că Choe Ryong-hae a fost trimis la o fermă, în nordul ţării, la începutul lui noiembrie, a declarat marţi pentru CNN Shin Kyung-min, un parlamentar prezent la această sesiune de informare.

Motivul exilului este necunoscut, însă NIS afirmă că ar putea fi vorba despre divergenţe de opinie cu Kim sau proasta calitate a lucrărilor de construcţie la centrala electrică Baekdusan, lucrări cu care ar fi fost însărcinat Choe.

Epurare temporară?

Unii experţi apreciază, însă, că ar putea să fie vorba doar de o "dispariţie" temporară. Choe a mai fost epurat şi reinstalat, anterior, cel puţin încă o dată.

"Nu este grav", apreciază profesorul Andrei Lankov de la Universitatea Kookmin din Seul. "Dacă ar fi ceva grav, ar fi fost ucis", adaugă el.

Phenianul a folosit "reeducarea" pentru chestiuni mai puţin grave, începând de la sfârşitul anilor '50. "Atât timp cât persoana respectivă munceşte din greu şi nu uită să-şi proclame loialitatea faţă de Guvern şi cel mai mare lider din lume, este rechemată şi adesea repromovată într-o poziţie şi mai înaltă", a adăugat profesorul.

Un exemplu în acest sens a fost unchiul lui Kim, Jang Song-taek, care a căzut în dizgraţie în mai multe rânduri şi a fost reinstalat. Însă ultima dizgraţie i-a fost fatală. Phenianul a anunţat că Kim a pus să fie executat, în decembrie 2013, pentru presupuse acţiuni împotriva statului.

Choe ar fi fost însărcinat cu relaţiile cu China, având în vedere că s-a întâlnit cu preşedintele chinez Xi Jinping în 2013, ca emisar al lui Kim.

El a efectuat, de asemenea, o vizită-surpriză în Coreea de Sud, în octombrie anul trecut, la ceremonia de încheiere a Jocurilor Asiatice.

Speculaţii cu privire la locul unde s-ar afla Choe au durat câteva săptămâni, după ce acesta nu a fost numit să facă parte dintr-un comitet funerar, la moartea unui mareşal din cadrul armatei nord-coreene.

Unul dintre oficialii nord-coreeni cu cel mai înalt rang care au reuşit să fugă din ţară, îl acuza în mai pe Kim că a ordonat ca mătuşa sa să fie otrăvită. "Pe 5 sau 6 mai anul trecut, Kim Jong-un a ordonat ca măsuşa sa, Kim Kyong-hui, să fie otrăvită", declara oficialul. "Numai garda sa de corp, de la Unitatea Militară 974, ştia acest lucru. Acum ştiu şi oficiali de rang înalt că a fost otrăvită", adăuga el.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici