Liderul separatist de la Tiraspol respinge discuţiile privind federalizarea Republicii Moldova

Liderul regimului prorus din Transnistria, Vadim Krasnoselski, a respins posibilitatea unor negocieri politice despre o eventuală reintegrare a regiunii în baza federalizării Republicii Moldova, variantă avansată de către preşedintele moldovean Igor Dodon, relatează site-ul Radio Chişinău.

1579 afișări
Imaginea articolului Liderul separatist de la Tiraspol respinge discuţiile privind federalizarea Republicii Moldova

Liderul separatist de la Tiraspol respinge discuţiile privind federalizarea Republicii Moldova

"În baza Constituţiei Transnistriei, orice dialog politic este exclus. Nimeni nu are dreptul să vorbească despre o reglementare politică astăzi. Dodon, de altfel, şi-a schimbat de patru ori poziţia. Mai întâi a vorbit despre o federaţie, după asta despre o autonomie, pe urmă despre un statut special şi acum, din nou, despre federaţie. Noi ce-ar trebui să punem la bază? În fond, dacă vorbim despre o reglementare politică, noi trebuie să implementăm sistemele legale ale celor două părţi, iar asta este imposibil", a spus Krasnoselski, într-un interviu pentru publicaţia Nezavisimaia Gazeta.

Liderul de la Tiraspol a subliniat că Republica Moldova este un stat unitar, reglementarea politică în baza unei federaţii fiind astfel imposibilă. Vadim Krasnoselski a mai spus că în Transnistria este aplicată legislaţia după modelul rusesc, în timp ce pe malul drept al Nistrului – după modelul românesc.

Recent, preşedintele moldovean Igor Dodon s-a pronunţat pentru reglementarea conflictului din Transnistria prin federalizare şi împotriva unei posibile uniri cu România.

În vederea soluţionării conflictului transnistrean, au fost demarate discuţii de pace în format 5+2, care presupun participarea Republicii Moldova, Transnistriei, OSCE, Rusiei, Ucrainei şi observatorilor din partea SUA şi UE.

Regiunea separatistă Transnistria şi-a declarat independenţa faţă de Republica Moldova în 1990, justificând decizia cu frica unei posibile reunificări a Republicii Moldova cu România.

 

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici