Liga Arabă solicită încetarea totală a violenţelor din Siria, care continuă în pofida observatorilor

Secretarul general al Ligii Arabe Nabil al-Arabi a solicitat luni "încetarea focului" în Siria unde regimul continuă să reprime militanţii pro-democratici în pofida observatorilor organizaţiei pan-arabe.

229 afișări
Imaginea articolului Liga Arabă solicită încetarea totală a violenţelor din Siria, care continuă în pofida observatorilor

Liga Arabă solicită încetarea totală a violenţelor din Siria, care continuă în pofida observatorilor (Imagine: Mediaax Foto/AFP)

Arabi a afirmat că "ultimele rapoarte" primite prin telefon de la observatorii din Siria arată că "se trag încă focuri de armă şi există lunetişti" în oraşele lor. "Ar trebui să fie o încetare totală a focului", a adăugat acesta în cadrul primelor declaraţii despre misiunea observatorilor arabi.

Nabil al-Arabi a prezentat, de asemenea, posibilitatea unei viitoare întâlniri a miniştrilor arabi de Afaceri Externe pentru a evalua această misiune.

În paralel, apelurile de retragere a observatorilor s-au multiplicat după sosirea acestora în Damasc la 26 noiembrie, în timp ce represiunea sângeroasă pusă în practică de regim nu pare să se oprească, alţii 11 civili fiind ucişi luni.

Observatorii au fost luni în localităţile Homs, Hama (în centru), Deraa (în sud) unde a început mişcarea de contestare a regimului, precum şi în Daraya, în apropiere de Damasc pentru a evalua situaţia, conform agenţiei oficiale de presă Sana.

În regiunea Horns, observatorii însoţiţi de autorităţi au vizitat o fabrică de ciment în apropiere de Rastan, în loc de a vizita oraşul unde mii de manifestanţi au fost dispersaţi cu focuri de armă în aer, conform organizaţiei Observatorul sirian al drepturilor omului.

Comitetul local de coordonare (LCC) care organizează mobilizarea în teritoriu a raportat luni seara moartea a 390 de civili, dintre care 24 de morţi sub tortură şi 30 de copii de la începutul misiunii observatorilor.

Aceşti observatori sunt contestaţi, de asemenea, de opoziţia siriană care acuză regimul că interferează misiunea lor şi îşi exprimă îngrijorarea cu privire la "poziţiile adoptate" de liderul lor, general sudanez Mohammed Ahmed Mustafa al-Dabi.

"Observatorii au stat prea mult timp la hotel înainte de a fi autorizaţi să plece pe teren iar vizitele lor se fac sub supravegherea agenţilor de securitate ai regimului", a acuzat Jabr al-Chufi, membru al Consiliului naţional sirian (CNS) principala mişcare de opoziţie siriană, într-o declaraţie pentru canalul de televiziune al-Arabiya.

Unii contestă, de asemenea, alegerea generalului Dabi la conducerea grupului "care aparţine unei armate ce a comis crime de război la Darfur", titra luni cotidianul saudit al-Hayat, cu sediul la Londra.

Un al doilea grup de observatori trebuie să sosească joi în Siria.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici