Lipsa comunicării între piloţi şi turnul de control, cauza accidentului de la Smolensk

O deficienţă de comunicare între piloţii avionului prezidenţial prăbuşit la Smolensk şi turnul de control ar fi provocat accidentul în urma căruia toţi cei 96 de pasageri, inclusiv preşedintele Lech Kaczynski, şi-au pierdut viaţa, susţine un maior rus, citat de Radio Polonia în pagina online.

123 afișări
Imaginea articolului Lipsa comunicării între piloţi şi turnul de control, cauza accidentului de la Smolensk

Lipsa comunicării între piloţi şi turnul de control, cauza accidentului de la Smolensk (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Nu am nicio idee ce făceau controlorii de trafic aerian în momentul accidentului. Dar sunt sigur că pilotul a fost lăsat singur în luarea deciziei de a ateriza. Este ca şi cum turnul de control aerian ar fi spus: «puteţi ateriza dacă vreţi, dar dacă nu vreţi, nu aterizaţi»", a afirmat maiorul din Smolensk, Aleksandr Koroncik, care conduce o anchetă privind catastrofa aeriană.

Dacă piloţii avionului prezidenţial TU-154 ar fi cunoscut altitudinea la care urmau să aterizeze, aparatul de zbor nu s-ar fi prăbuşit, susţine maiorul rus, el însuşi fost pilot.

"Problema este că nimeni nu i-a spus pilotului că avionul se află la un kilometru de pistă. Informaţia despre altitudine ar fi trebuit furnizată de un sistem de navigaţie, de copilot şi, mai presus de toate, de centrul de control aerian", a subliniat Koroncik.

Militarul rus este de părere că accidentul ar fi putut fi evitat, dacă pilotul ar fi avut mai multe informaţii.

"Pilotul avea nevoie doar de un indiciu - acela că avionul se află la un kilometru distanţă de pista de aterizare. Dacă cineva i-ar fi spus acest lucru, aparatul Tu-154 nu s-ar fi prăbuşit", consideră Koroncik.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici