Lituania a sporit securitatea în gări, din cauza unei garnituri cu "omuleţi verzi" ce se îndrepta spre Kaliningrad

Măsurile de securitate în gările Vilnius şi Naujoji Vilnia din capitala lituaniană au fost consolidate joi, în urma unor informaţii - confirmate parţial - potrivit cărora militari ruşi în termen ar tranzita Lituania, stat membru NATO, către regiunea rusă Kaliningrad, scrie presa lituaniană.

3031 afișări
Imaginea articolului Lituania a sporit securitatea în gări, din cauza unei garnituri cu "omuleţi verzi" ce se îndrepta spre Kaliningrad

Ministrul lituanian al Apărării Juozas Olekas (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Un purtător de cuvânt al grănicerilor, Rokas Pukinskas, a confirmat parţial informaţia publicată de site-ul lrytas.lt, potrivit portalului Delfi.lt.

"Am primit informaţii de la Departamentul pentru afaceri consulare din cadrul Ministerului de Externe potrivit cărora numeroşi băieţi de vârsta recrutării se aflau în acest tren", a declarat Pukinskas, precizând că "acesta este motivul pentru care a fost sporită securitatea".

"Ofiţerii noştri au inspectat trenul, dar toţi pasagerii aveau documente şi vize valide", a continuat purtătorul de cuvânt, adăugând că tinerii nu pot fi împiedicaţi să tranziteze teritoriul lituanian.

În urma verificărilor, trenul a repornit către Kaliniangrad.

Rusia a lansat marţi exerciţii vizând testarea pregătirii de luptă în mai multe regiuni, inclusiv în Kaliningrad, mobilizând avioane de vânătoare, bombardiere şi sisteme de rachete de tip Iskander în enclavă, înainte de manevre.

- Indicii despre "omuleţi verzi"

Ministrul lituanian al Apărării Juozas Olekas a declarat joi că Guvernul a fost alertat în legătură cu posibilitatea ca un număr important de militari ruşi să traverseze Lituania. Însă alerta nu s-a dovedit reală.

"Din câte ştim noi, în tren erau cadeţi de la o şcoală a Marinei (ruse) care s-au dus (la Kaliningrad)", a declarat ministrul.

Măsurile de securitate implementate în gările prin care a trecut garnitura au fost implementate preventiv, "pentru ca să nu vină alţii", a precizat Olekas.

Autorităţilor le-a fost "semnalat" faptul că în tren se afla un număr mare de tineri din Rusia, a declarat el. "Existau suspiciuni că la bord s-ar fi putut afla trupe. În acest caz, trenul este oprit, iar ei (militarii ruşi) sunt obligaţi să debarce şi sunt trimişi înapoi" în Rusia, a mai precizat ministrul.

"Au existat asemenea cazuri" în trecut, a subliniat ministrul lituanian al Apărării, insistând că, "de această dată, pasagerii erau cadeţi de la o şcoală a Marinei (ruseşti)". "I-am lăsat să treacă", a mai declarat Olekas.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici