Lituania expulzează doi diplomaţi belaruşi, în contextul tensiunilor cu regimul de la Minsk

  • Lituania anunţă expulzarea a doi diplomaţi belaruşi, în contextul tensiunilor cu regimul de la Minsk.
  • Decizia a fost luată în semn de solidaritate cu Letonia.
  • Belarusul a expulzat diplomaţi letoni pe fondul tensiunilor apărute după incidentul aerian din spaţiul aerian belarus.
395 afișări
Imaginea articolului Lituania expulzează doi diplomaţi belaruşi, în contextul tensiunilor cu regimul de la Minsk

Lituania expulzează doi diplomaţi belaruşi, în contextul tensiunilor cu regimul de la Minsk

Guvernul Lituaniei a anunţat, vineri, expulzarea a doi diplomaţi belaruşi, în semn de solidaritate cu Letonia, ai cărei diplomaţi au fost expulzaţi din Belarus pe fondul tensiunilor internaţionale apărute după incidentul aerian produs în spaţiul aerian belarus.
 
"Doi diplomaţi belaruşi vor fi expulzaţi, din cauza unor activităţi incompatibile cu statutul diplomatic", a comunicat Ministerul lituanian de Externe, citat de agenţia Reuters.
 
"Prin această decizie, Lituania este solidară cu Letonia, ai cărei diplomaţi şi funcţionari ai Ambasadei din Minsk au fost expulzaţi în mod nejustificat din Belarus în urmă cu câteva zile", precizează Ministerul lituanian de Externe.
 
Belarusul a decis expulzarea tuturor membrilor personalului Ambasadei Letoniei, după ce ministrul leton de Externe, Edgars Rinkevics, şi Martins Stakis, primarul oraşului Riga, au înlocuit drapelul Belarusului cu unul istoric, utilizat în prezent de opoziţia de la Minsk. Decizia privind schimbarea drapelului în capitala Letoniei, unde se derulează Campionatul Mondial de Hochei pe Gheaţă, a fost luată ca reacţie la incidentul aerian produs în Belarus. În replică la expulzarea diplomaţilor de la Minsk, Letonia a expulzat toţi diplomaţii belaruşi.
 
Un avion al companiei Ryanair care zbura din Grecia spre Lituania a fost forţat să aterizeze duminică în capitala Belarusului. Decizia de aterizare a fost justificată prin presupusa primire a unui mesaj care avertiza că la bord ar fi o bombă. Un activist al opoziţiei din Belarus, Raman Pratasevich, şi partenera lui, Sofia Sapega, au fost reţinuţi imediat după aterizarea avionului la Minsk, iar ulterior au fost plasaţi în arest preventiv. Regimul din Belarus, condus de preşedintele Aleksandr Lukaşenko, şi-a atras critici dure la nivel internaţional după incidentul de duminică, riscând noi sancţiuni.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici