Lituania, Polonia şi Ucraina înfiinţează o brigadă comună

Miniştrii Apărării ai Lituaniei, Poloniei şi Ucrainei au semnat vineri, în cursul unei ceremonii la Varşovia, în prezenţa preşedintelui polonez Bronislaw Komorowski, un acord privind înfiinţarea unei brigade comune, destinate, în special, susţinerii modernizării armatei ucrainene.

1246 afișări
Imaginea articolului Lituania, Polonia şi Ucraina înfiinţează o brigadă comună

Lituania, Polonia şi Ucraina înfiinţează o brigadă comună (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Acest demers dovedeşte angajamentul nostru profund în consolidarea securităţii şi capacităţilor de apărare ale regiunii, unde situaţia a devenit periculoasă" în urma intervenţiei ruse în Ucraina, a declarat preşedintele polonez.

Potrivit lui, noua unitate, destinată în principal pentru operaţiuni de menţinere a păcii, ar putea începe primele exerciţii în maxim un an şi va atinge capacităţi depline în doi ani.

Noua unitate "va favoriza schimbul de informaţii şi principii de funcţionare a forţelor armate între cele trei ţări, dar şi o apropiere a armatei ucrainene de cea a lumii occidentale", Polonia şi Lituania fiind membre ale Alianţei Nord-Atlantice, a subliniat Komorowski.

Documentul privind înfiinţarea brigadei, denumit Litpolukrbrig, a fost semnat de miniştrii polonez Tomasz Siemoniak, lituanian Juozas Olekas şi ucrainean, generalul Valeri Gheletei.

Cartierul general al unităţii va fi la Lublin, în sud-estul Poloniei. Unităţile militare delegate vor staţiona fiecare în propria ţară şi se vor reuni în cadrul exerciţiilor şi operaţiunilor comune.

Preşedintele polonez şi cei trei miniştri şi-au exprimat regretul în legătură cu "întârzierea" în luarea acestei iniţiative, evocate din 2007.

Semnarea acordului intervine la 15 zile după luarea unor decizii, la summitul NATO de la Newport (Ţara Galilor), privind menţinerea unei "prezenţe continue" a Alianţei în regiune şi cu o zi înainte de deschiderea, la Vilnius, a unei reuniuni cu participarea unor oficiali militari de rang înalt din cadrul Alianţei Nord-Atlantice, pe fondul unor îngrijorări legate de politica Rusiei faţă de Ucraina.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici