Lituania preia la 1 ianuarie preşedinţia OSCE

Lituania va prelua la 1 ianuarie preşedinţia Organizaţiei pentru Securitate şi Coooperare în Europa (OSCE), asigurată în 2010 de Kazahstan, propunându-şi să realizeze progrese în privinţa conflictelor îngheţate, inclusiv a celui din Transnistria.

24 afișări
Imaginea articolului Lituania preia la 1 ianuarie preşedinţia OSCE

Lituania preia la 1 ianuarie preşedinţia OSCE

Fosta republica sovietică, membră UE din 2004, va încerca să determine progrese în privinţa rezolvării conflictelor îngheţate, printre care se numără diferendele teritoriale dintre Armenia şi Azerbaidjan, disputele dintre Rusia şi Georgia în legătură cu Osetia de Sud şi Abhazia, dar şi problema Transnistriei.

Diplomatul Giedrius Cekuolis, fost ambasador al Lituaniei în Franţa, a fost numit drept reprezentant special al OSCE pentru conflictele îngheţate.

Şeful diplomaţiei lituaniene, Audronius Azubalis, şi-a anunţat intenţia de a se concentra şi asupra securităţii energetice şi informatice în cadrul OSCE, dar şi a luptei împotriva traficului de droguri.

Preşedintele lituanian, Dalia Grybauskaite, a declarat la summitul OSCE de la Astana, desfăşurat la începutul lunii decembrie, că organizaţia va menţine sprijinul pentru Afganistan, unde acordă asistenţă în materie de securitate, pregătire a forţelor de poliţie şi luptă împotriva traficului de droguri.

Lituania, ţară baltică având cu 3,3 milioane de locuitori, şi-a declarat independenţa faţă de URSS în 1991 şi a aderat la UE în 2004.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici