Londra şi-a retras mai mulţi spioni după ce Rusia şi China au accesat documentele lui Snowden

Marea Britanie şi-a retras agenţii din "ţări ostile" după ce Rusia şi China au accesat informaţii strict secrete conţinute în dosarele dezvăluite de fostul contractor al NSA Edward Snowden, relatează Sunday Times, citat de Reuters, în pagina electronică.

950 afișări
Imaginea articolului Londra şi-a retras mai mulţi spioni după ce Rusia şi China au accesat documentele lui Snowden

Londra şi-a retras mai mulţi spioni după ce Rusia şi China au accesat documentele lui Snowden (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Serviciile de informaţii MI6, care operează în străinătate şi au ca misiune să apere interesele Marii Britanii, şi-au retras agenţii din câteva ţări, afirmă publicaţia, citând oficiali de la biroul premierului David Cameron, de la Ministerul de Interne şi serviciile de informaţii.

Statele Unite vor ca Snowden să fie adus în faţa justiţiei după ce a publicat documente secrete, a fugit din ţară şi a primit azil la Moscova în 2013. Snowden ar fi descărcat 1,7 milioane de documente secrete înaunte de a fugi din Statele Unite.

Potrivit BBC, oficialii din cadrul serviciilor de informaţii au avertizat de multă vreme asupra pericolelor reprezentate de informaţiile dezvăluite de Snowden şi a potenţialului lor impact asupra siguranţei cetăţenilor britanici.

Rusia şi China au reuşit să acceseze documentele criptate, care conţin detalii ale unor tehnici secrete ale serviciilor de informaţii ce pot permite identificarea spionilor britanici şi americani, susţine cotidianul.

Totuşi un oficial din cadrul biroului lui Cameron a declarat că nu există "dovezi că cineva ar fi fost afectat".

O purtătoare de cuvânt a lui Cameron a refuzat să comenteze atunci când a fost contactată de Reuters, iar reprezentanţii serviciilor britanice de informaţii nu a răspuns solicitărilor de a comenta informaţia.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici