Lovitură de stat eşuată în Peru. Preşedintele Castillo a fost arestat

Congresul l-a demis pe preşedintele care a încearcat o mişcare disperată, dar a fost abandonat de toţi miniştrii.

2233 afișări
Imaginea articolului Lovitură de stat eşuată în Peru. Preşedintele Castillo a fost arestat

Lovitură de stat eşuată în Peru. Preşedintele Castillo a fost arestat

Final de mandat pentru preşedinţia lui Pedro Castillo în Peru. Miercuri după-amiază, în ajunul votului din Parlament care apoi l-a demis „din incapacitate morală”, fostul profesor-fermier, ales surprinzător în 2021, a încercat o mişcare disperată.

O auto-lovitură de stat: a anunţat dizolvarea Congresului şi a decretat stare naţională de urgenţă. Cu toate acestea, nimeni nu i-a fost alături în această aventură. Aproape toţi miniştrii au demisionat imediat, denunţând lovitura de stat, în timp ce deputaţii au continuat să voteze, pentru a scăpa de un lider rămas fără adepţi.

Poliţia şi Armata l-au abandonat

Un mesaj a venit şi de la ambasada SUA din Lima, dar şi de la liderii forţelor armate şi ai poliţiei, care s-au distanţat pe loc. În cele din urmă, tensiunea s-a risipit cu lungi aplauze în sala Congresului: cu 101 voturi pentru, 6 împotrivă şi 10 abţineri, deputaţii l-au demis pe preşedinte, „în apărarea democraţiei noastre şi a Constituţiei”.

Pedro Castillo a fost arestat şi este reţinut la sediul prefecturii de poliţie din Lima. Preşedintele Peru a fost arestat de poliţie la scurt timp după ce a fost demis de Congres şi acuzat de tentativă de lovitură de stat. „În conformitate cu atribuţiile şi atribuţiile noastre descrise la articolul 5 din Decretul Legislativ (decret legislativ) n. 1267 Ley la Policia Nacional del Perà (PNP), agenţii PNP îl interoghează pe fostul preşedinte Pedro Castillo”, se arată pe contul oficial al poliţiei pe Twitter.

Vicepreşedintele Dina Boluarte, care a denunţat o „lovitură de stat”, a preluat preşedinţia. El a făcut un apel „pentru unitatea tuturor peruvienilor” şi pentru un „armistiu politic” în scopul „creării unui guvern de unitate naţională”.

Mexic îi oferă azil lui Castillo

Ministrul mexican de externe Marcelo Ebrard a declarat că guvernul lui Andrés Manuel López Obrador „ar fi dispus să-i acorde azil lui Pedro Castillo”. Într-un interviu acordat radioului grupului Televisa, Ebrard a precizat însă că fostul şef al statului peruan „nu a făcut încă o cerere în acest sens”.

Şeful statului a fost foarte apropiat de Castillo în cele 16 luni de guvernare, criticând opoziţia agresivă exercitată de forţele de centru-dreapta peruviane împotriva „un preşedinte ales de popor”.

Instabilitatea politică din Peru a dat naştere şapte preşedinţi diferiţi din 2011 şi cinci din 2018.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici