VIDEO  Lovitură de stat în Myanmar. Armata preia puterea şi o reţine pe lidera Aung San Suu Kyi, laureată a premiului Nobel

  • Armata din Myanmar a preluat puterea luni dimineaţă.
  • Preşedintele Aung San Suu Kyi, laureată a premiului Nobel pentru pace, a fost reţinută.
  • Militarii îşi justifică acţiunile drept răspuns la „frauda electorală”.
  • Autorităţile din SUA, Uniunea Europeană şi mai multe state asiatice şi-au exprimat îngrijorarea profundă.
6701 afișări

Armata din Myanmar a preluat puterea printr-o lovitură de stat împotriva guvernului democratic ales de laureata premiului Nobel Aung San Suu Kyi, scrie Reuters. Aceasta a fost reţinută luni dimineaţă, împreună cu alţi lideri ai partidului său, Liga Naţională pentru Democraţie (NLD).

Armata îşi justifică acţiunile drept răspuns la „frauda electorală”. În urma evenimentelor recente, puterea i-a fost înmânată şefului militar Min Aung Hlaing, care a impus stare de urgenţă timp de un an, potrivit comunicatului de presă remis unui post de televiziune deţinut de armată.

Mişcarea generalilor a avut loc cu doar câteva ore înainte ca noul parlament, care a ieşit victorios la alegerile din 8 noiembrie, să se întrunească pentru prima dată. Scrutinul electoral din toamna anului 2020 a fost privit ca un referendum.

Soldaţii au preluat controlul asupra primăriei din Yangon, cel mai mare oraş din Myanmar. Liniile telefonice către capitala birmaneză Naypyitaw au fost întrerupte, la fel şi transmisiunea televiziunii de stat. De asemenea, căile de acces către principalul centru comercial din Yangon, unde oamenii s-au năpustit pentru a face provizii, nu au fost accesibile. Cozi uriaşe s-au format la bancomate, în haosul general provocat.
 
Potrivit serviciului de monitorizare NetBlocks, au fost observate disfuncţionalităţi majore ale internetul mobil.
 
Preşedintele Suu Kyi şi alţi lideri ai partidului au fost ridicaţi la primele ore ale dimineţii, a declarat pentru Reuters purtătorul de cuvânt al NLD Myo Nyunt. „Vreau să le transmit oamenilor noştri să nu răspundă cu nepăsare şi să acţioneze conform legii”, a spus el, adăugând că se aşteaptă să fie şi el arestat. Reuters nu a reuşit să îl contacteze ulterior.

Un videoclip postat pe Facebook de un deputat surprinde momentul în care un alt parlamentar, Pa Pa Han, a fost arestat. În imagini, aceasta apare cu un copil înlăcrimat în braţe, în timp ce soţul ei vorbeşte cu militarii în faţa porţii.

Acţiunile de luni vin în contextul tensiunilor ample între guvernul civil şi armată. Partidul lui Suu Kyi a câştigat 83% din voturi în scrutinul electoral organizat în noiembrie 2020.

Casa Albă a declarat că preşedintele Joe Biden a fost informat despre arestări şi secretarul de stat Antony Blinken a cerut eliberarea liderilor. „Statele Unite sunt alături de oamenii din Birmania în lupta lor pentru democraţie, libertate, pace şi dezvoltare. Militarii trebuie să inverseze aceste acţiuni imediat”, a spus el într-o declaraţie, folosind un nume alternativ pentru statul Myanmar.

Secretarul general al ONU, Antonio Guterres, a condamnat detenţia lui Suu Kyi şi a altor lideri politici şi „îndeamnă conducerea militară să respecte voinţa poporului din Myanmar”.

Guvernul australian a declarat că este „profund îngrijorat”, la fel ca ministerul de Externe al Indiei şi autorităţile din Singapore.

Uniunea Europeană a condamnat vehement, luni, lovitura de stat militară din Myanmar şi a cerut respectarea rezultatului scrutinului parlamentar.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici