Lukaşenko denunţă la întâlnirea cu Putin acţiuni destabilizatoare, pe fondul presiunilor vestului / Putin îi oferă sprijin împotriva Occidentului: „Izbucniri de emoţii”

  • Aleksandr Lukaşenko a denunţat, la întâlnirea cu Vladimir Putin, acţiuni destabilizatoare împotriva Belarusului, pe fondul presiunilor occidentale.
  • Vladimir Putin a catalogat drept "izbucniri de emoţii" criticile Occidentului faţă de incidentul aerian din Belarus.
  • Preşedintele Estoniei, Kersti Kaljulaid, cere "oprirea fluxului de bani" spre Aleksandr Lukaşenko.
3996 afișări
Imaginea articolului Lukaşenko denunţă la întâlnirea cu Putin acţiuni destabilizatoare, pe fondul presiunilor vestului / Putin îi oferă sprijin împotriva Occidentului: „Izbucniri de emoţii”

Foto: Profimedia

Preşedintele Belarusului, Aleksandr Lukaşenko, a denunţat, în cursul întrevederii cu omologul său rus, Vladimir Putin, acţiuni destabilizatoare, pe fondul presiunilor exercitate de Occident după incidentul aerian în cursul căruia a fost arestat un jurnalist disident.
 
Preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, l-a primit vineri pe Aleksandr Lukaşenko în staţiunea Soci, situată pe litoralul rus al Mării Negre. Aleksandr Lukaşenko a denunţat "activităţi care au rolul destabilizării" Belarusului. "Este destul de clar ce vor prietenii noştri occidentali. Este o tentativă în curs pentru destabilizarea situaţiei, cum a mai fost în august 2020", a declarat Lukaşenko, potrivit cotidianului Le Monde, referindu-se la protestele de anul trecut din Belarus, faţă de fraudele electorale.
 
"Există întotdeauna persoane care creează probleme. Ştiţi despre aceste lucruri, vă informez. Am adus nişte documente pentru a înţelege ce se întâmplă", i-a spus Aleksandr Lukaşenko lui Vladimir Putin, potrivit agenţiei Reuters.
 
Vladimir Putin i-a oferit susţinere lui Aleksandr Lukaşenko, catalogând drept "izbucniri de emoţii" criticile Occidentului faţă de incidentul aerian. Liderul de la Kremlin a subliniat că întrevederea era programată înainte de incidentul aerian din Belarus şi a semnalat că a fost un caz similar în 2013, cu avionul preşedintelui Boliviei de la acea vreme, Evo Morales, însă Occidentul nu a reacţionat. "Vă mulţumesc că aţi venit aici, aşa cum am stabilit înainte de aceste izbucniri de emoţii. Da, sunt izbucniri de emoţii. Însă avem şi alte lucruri de discutat fără aceste evoluţii", a declarat Vladimir Putin, citat de agenţia Tass.
 
"La un moment dat, avionul preşedintelui Boliviei a fost forţat să aterizeze. Preşedintele a fost dat jos din avion şi nimic, linişte", a afirmat Putin. În 2013, avionul preşedintelui Evo Morales a fost forţat să aterizeze în Austria, într-o perioadă în care Statele Unite încercau să îl captureze pe Edward Snowden, un fost colaborator al Agenţiei Centrale de Informaţii (CIA) care a fugit în Rusia după ce a dezvăluit documente secrete despre activităţi ale Agenţiei pentru Siguranţă Naţională (NSA).
 
Vladimir Putin şi Aleksandr Lukaşenko intenţionează să intensifice integrarea în structurile "Uniunii Rusia-Belarus". "Suntem pe cale să construim o uniune, avansăm cu determinare în acest sens şi sunt deja rezultate concrete pentru cetăţeni", a subliniat Vladimir Putin.
 
Regimul din Belarus, condus de preşedintele Aleksandr Lukaşenko, şi-a atras critici dure la nivel internaţional după incidentul aerian de duminică, riscând noi sancţiuni. Un avion al companiei Ryanair care zbura din Grecia spre Lituania a fost forţat să aterizeze duminică în capitala Belarusului. Decizia de aterizare a fost justificată prin presupusa primire a unui mesaj care avertiza că la bord ar fi o bombă. Un activist al opoziţiei din Belarus, Raman Pratasevich, şi partenera lui, Sofia Sapega, au fost reţinuţi imediat după aterizarea avionului la Minsk, iar ulterior au fost plasaţi în arest preventiv.
 
Statele Unite, Uniunea Europeană şi Grupul statelor puternic industrializate (G7) vor aplica noi sancţiuni împotriva Belarusului. Guvernul Germaniei a cerut, vineri, Administraţiei Vladimir Putin să clarifice dacă Rusia a fost implicată în incidentul aerian produs în Belarus. Cazul este investigat de Organizaţia Internaţională a Aviaţiei Civile, o agenţie a Naţiunilor Unite.
 
Preşedintele Estoniei, Kersti Kaljulaid, a cerut vineri "oprirea fluxului de bani" spre Aleksandr Lukaşenko. "Cred că poate este mai bine să fie atacate resursele regimurilor autoritariste", a afirmat Kersti Kaljulaid.
 
Conform cotidianului Le Monde, Vladimir Putin probabil nu va putea să rămână indiferent la ameninţările Uniunii Europene cu sancţiuni semnificative asupra regimului de la Minsk, în contextul în care măsurile ar putea afecta tranzitul de gaz rusesc pe teritoriul Belarusului.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici