Lupte de stradă în Rio de Janeiro: Operaţiune spectaculoasă împotriva traficanţilor de droguri - VIDEO, FOTO

Poliţia din Rio a preluat controlul asupra favelei Vila Cruzeiro (nord) de la traficanţi de droguri, care au fugit, într-o operaţiune spectaculoasă, susţinută de şase vehicule blindate, în care au fost ucise cel puţin 30 de persoane, a anunţat joi seara secretarul pentru Securitate.

286 afișări
Imaginea articolului Lupte de stradă în Rio de Janeiro: Operaţiune spectaculoasă împotriva traficanţilor de droguri - VIDEO, FOTO

Lupte de stradă în Rio de Janeiro: Operaţiune spectaculoasă împotriva traficanţilor de droguri (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Aproximativ 200 de poliţişti din cadrul unor trupe de elită şi lunetişti au fost mobilizaţi, timp de cinci ore, pentru a-i alunga pe narcotraficanţi din acest cartier, în cea de a cincea zi de confruntări armate, care s-au soldat, de asemenea, cu 180 de arestări şi aproximativ 60 de vehicule incendiate.

Ultimii şapte morţi, care potrivit poliţiei sunt traficanţi, au fost înregistraţi joi după-amiaza, într-o altă operaţiune, realizată de aproximativ 200 de poliţişti în favela Jacarezinho. Aceşti agenţi au acordat, ulterior, un ajutor efectivelor mobilizate la Vila Cruzeiro.

Ministerul Apărării a anunţat, în noaptea de joi spre vineri, că 800 de militari, zece vehicule blindate suplimentare şi două elicoptere, dar şi material care permite vederea pe timp de noapte, vor fi mobilizate la Rio, pentru a susţine poliţia.

"Astăzi, Vila Cruziero aparţine statului", şi-a exprimat satisfacţia secretarul pentru Securitate, Jose Beltrame, chiar dacă autorităţile sunt în alertă, în continuare, în restul oraşului, iar vineri sunt prevăzute noi operaţiuni ale poliţiei.

Aproximativ 200 de narcotraficanţi au părăsit colina fugind, iar alţii au plecat pe motocicletă sau cu maşina, potrivit poliţiei.

Ei căutau să se refugieze într-o favelă vecină, Complexo do Alemao, considerată un fief al crimei organizate din Rio de Janeiro.

Din favelă se ridicau coloane de fum, traficanţii de droguri incendiind pneuri pentru a împiedica poliţia să aibă o bună vizibilitate.

"Recucerirea unui teritoriu al statului, care era considerat de narcotraficanţi un loc sigur, arată că poliţia poate intra unde vrea ea", s-a felicitat şeful poliţiei civile, Alan Turnowski.

"Am făcut un pas important, dar (lupta) nu a fost câştigată", a declarat Jose Beltrame.

"Ştim că este un drum fără întoarcere. Nu mai putem să mai ascundem gunoiul sub preş", a adăugat el.

Cu patru ani înainte de organizarea Campionatului Mondial de fotbal în Brazilia şi cu şase înainte de organizarea Jocurilor Olimpice de la Rio de Janeiro, autorităţile încearcă să preia controlul asupra mai multor cartiere de periferie ale oraşului de la traficanţii de droguri, desfăşurând mijloace fără precedent.

"Nu am mai văzut aşa ceva niciodată! Este o adevărată operaţiune de război, cu (vehicule) blindate, dar este necesară. Este singurul mod de a înfrunta traficanţii instalaţi în favelă", a declarat Elias, în vârstă de 44 de ani, diector al unei şcoli din Vila Cruzeiro.

Este pentru prima dată când sunt utilizate vehicule militare de această talie, şi anume transportoare blindate de trupe dotate cu mitraliere de calibrul 50, de la crearea, în 2008, a Unităţilor de Poliţie Pacificatoare (UPPS), cu scopul de a reinstaura pacea şi serviciile statului în favelele controlate de traficanţi.

Narcotraficanţii s-au regrupat la Vila Cruzeiro, după instalarea forţelor UPPS în 13 favele ale oraşului Rio de Janeiro, care i-au izgonit pe traficanţii de droguri din acestea.

Autorităţile afirmă că aceste violenţe sunt o ripostă faţă de crearea trupelor UPPS.

"Potrivit serviciilor de informaţii, două facţiuni rivale importante din lumea crimei organizate au încheiat un armistiţiu, pentru a se uni, cu scopul de a destabiliza aceste Unităţi.

Este vorba despre Comando Vermelho (Comandoul roşu) şi ADA (Prieteni ai prietenilor) care deţineau controlul asupra celor mai mari două favele din Rio de Janeiro, şi anume Rocinha (sud) şi Complexo do Alemao (nord).

Zece persoane, toate traficanţi de droguri, încarcerate în capitala braziliană şi acuzate că au comandat aceste atacuri, au fost transferate, în noaptea de miercuri spre joi, către închisori de securitate maximă din statul Parana (sud) şi statul amazonian Rondonia (nord), la mii de kilometri de Rio de Janeiro.

La Rio de Janeiro, aproximativ două milioane de locuitori, reprezentând circa o treime din numărul total al locuitorilor oraşului, trăiesc în peste 1.000 de favele. Până în 2014, 100 dintre ele vor fi "pacificate".

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici