Macron a vorbit cu Erdogan despre conflictul din Ucraina şi admiterea Finlandei şi Suediei în NATO

Preşedintele Franţei, Emmanuel Macron, a vorbit joi cu omologul său din Turcia, Recep Tayyip Erdogan, despre conflictul militar dintre Rusia şi Ucraina şi despre aspiraţiile Finlandei şi Suediei de a deveni membre NATO, blocate pentru moment de Ankara.

375 afișări
Imaginea articolului Macron a vorbit cu Erdogan despre conflictul din Ucraina şi admiterea Finlandei şi Suediei în NATO

Sursa foto: Profimedia

Discuţia telefonică s-a referit în primul rând la Ucraina, "în spiritul coordonării acţiunilor pentru obţinerea unui armistiţiu şi pentru revenirea la respectarea dreptului umanitar internaţional". Cei doi preşedinţi "au evocat urgenţa de a face posibile exporturile de cereale ucrainene, de care depind numeroase ţări pentru garantarea securităţii alimentare", anunţă Preşedinţia Franţei, conform unui comunicat vizualizat de agenţia MEDIAFAX.

"Discuţia s-a referit şi la candidaturile Finlandei şi Suediei pentru a deveni membre NATO. Preşedintele Franţei a evidenţiat importanţa respectării deciziilor suverane ale celor două ţări, care sunt rezultatul proceselor democratice şi sunt reacţii la evoluţiile din mediul de securitate. Preşedintele Franţei a cerut continuarea discuţiilor pentru găsirea rapidă a unei soluţii", subliniază Palatul Élysée.

De asemenea, în cadrul conversaţiei, Emmanuel Macron şi Recep Tayyip Erdogan au exprimat preocupări privind degradarea situaţiei din Libia.

Finlanda şi Suedia au trimis miercuri delegaţii la Ankara, pentru discuţii în cadrul eforturilor de a convinge Administraţia Recep Tayyip Erdogan să accepte admiterea celor două ţări în Alianţa Nord-Atlantică. Preşedintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, a discutat telefonic, sâmbătă, cu liderii Suediei şi Finlandei despre admiterea celor două ţări în NATO. Erdogan a afirmat în mai multe rânduri că este "determinat" să blocheze aderarea Finlandei şi Suediei la Alianţa Nord-Atlantică, acuzând aceste ţări că găzduiesc "terorişti". Turcia a criticat în mod constant Suedia şi alte state vest-europene pentru găzduirea unor organizaţii considerate drept teroriste de către autorităţile turce, printre care grupurile separatiste kurde Partidul Muncitorilor din Kurdistan (PKK) şi Unităţile Populare de Apărare (YPG), precum şi membri ai reţelei clericului islamist disident Fethullah Gulen.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici