Macron, disperat să iasă din încercuire: vrea dezbateri publice pentru depăşirea crizei declanşate de reforma pensiilor

Preşedintele Franţei, Emmanuel Macron, a semnalat, duminică, intenţia de a se implica activ în dezbaterile publice, pentru clarificarea aspectelor legate de reforma pensiilor, pe fondul stării generale de nemulţumire.

508 afișări
Imaginea articolului Macron, disperat să iasă din încercuire: vrea dezbateri publice pentru depăşirea crizei declanşate de reforma pensiilor

Macron, disperat să iasă din încercuire: vrea dezbateri publice pentru depăşirea crizei declanşată de reforma pensiilor

Preşedintele Franţei a reiterat necesitatea reformei pensiilor, inclusiv a creşterii vârstei de pensionare, dar a admis că anumite aspecte trebuie îmbunătăţite. "Reforma era necesară, pentru a reduce deficitul din sistemul pensiilor, pe care altfel trebuie să îl suportăm din fonduri publice. Am fi putut face lucrurile mai bine? Da. Poate că eroarea a fost că nu au fost prezent suficient pentru a oferi un element constant şi a efectua eu personal această reformă", a declarat Emmanuel Macron într-un interviu acordat cotidianului Le Parisien.

"Trebuie să mă reimplic în dezbaterea publică, pentru că există lucruri care nu sunt clare. Dorinţa mea este ca organizaţiile sindicale să revină, să fie definită o agendă de negocieri până la vară şi să continuăm negocierile până la sfârşitul anului", a subliniat Macron în interviul preluat de cotidianul Le Figaro.

Anterior, Macron a pledat pentru o serie de reforme în scopul îmbunătăţirii condiţiilor de lucru, pentru intensificarea combaterii infracţionalităţii şi pentru optimizarea serviciilor medicale de urgenţă. Pe fondul stării generale de nemulţumire faţă de creşterea vârstei de pensionare de la 62 la 64 de ani, preşedintele Franţei vrea discuţii cu partenerii sociali pe tema salarizării şi a distribuirii în mod mai echitabil a veniturilor în societate. "Obiectivul este să fie definită complet în următoarele săptămâni o agendă completă de negocieri (...) şi să aibă loc negocieri, aş spune până la sfârşitul anului, pentru a construi acest pact, fără limite, fără niciun tabu, pentru condiţiile de lucru", a declarat Macron.

Principalele centrale sindicale din Franţa au refuzat, deocamdată, reluarea negocierilor cu preşedintele şi cu Guvernul de la Paris, dar unii lideri sindicali au semnalat că discuţiile vor trebui reluate. "Sindicatele vor reveni la masa negocierilor, întrucât Emmanuel Macron este ales pentru încă patru ani şi nu putem rămâne patru ani fără să propunem progrese salariale pentru cetăţenii noştri", a declarat marţi Cyril Chabanier, preşedintele Confederaţiei franceze a Angajaţilor Creştini (CFTC), potrivit postului BFMTV şi cotidianului Le Monde.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Taguri:
franţa,
politică,

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici