Macron îl îndeamnă pe Netanyahu să facă "gesturi curajoase" pentru pacea israeliano-palestiniană

Preşedintele francez Emmanuel Macron i-a cerut duminică premierului israelian Benjamin Netanyahu să facă "gesturi curajoase" faţă de poporul palestinian, după o întâlnire a celor doi lideri la Paris, relatează site-ul agenţiei DPA.

1123 afișări
Imaginea articolului Macron îl îndeamnă pe Netanyahu să facă "gesturi curajoase" pentru pacea israeliano-palestiniană

Macron îl îndeamnă pe Netanyahu să facă "gesturi curajoase" pentru pacea israeliano-palestiniană

Netanyahu se află la Paris pentru întâlnirea de luni a miniştrilor de Externe din UE, unde va încerca să prezinte poziţia ţării sale în privinţa deciziei preşedintelui american Donald Trump de a recunoaşte Ierusalimul drept capitala Israelului.

Macron a condamnat toate actele de terorism împotriva Israelului şi i-a transmis lui Netanyahu că este împotriva deciziei lui Trump, care reprezintă o "ameninţare periculoasă la adresa păcii".

"L-am rugat pe premierul Netanyahu să facă gesturi curajoase faţă de palestinieni, pentru a ieşi din impasul actual", a spus preşedintele francez, reafirmându-şi încrederea că o soluţie cu două state este singura opţiune pentru a pune capăt conflictului palestinian-israelian.

Emmanuel Macron a anunţat că Statele Unite şi-au manifestat disponibilitatea de a media discuţiile între israelieni şi palestinieni.

"Să vedem în săptămânile şi lunile următoare ceea ce propun. Ei (n.a. - SUA) doresc să joace rolul de mediator şi este de datoria părţilor să anunţe dacă acceptă sau nu acest lucru. Situaţia este deja suficient de complicată, fără a fi agravată de influenţele externe. Când o iniţiativă este anunţată, nu trebuie să le multiplicăm, întrucât prea multe iniţiative pot fi contraproductive", a spus Macron.

Preşedintele american Donald Trump a activat, la 6 decembrie, un document executiv din anul 1995 prin care Statele Unite asumau angajamentul de a muta ambasada din Israel de la Tel Aviv la Ierusalim. Donald Trump a ordonat Departamentului de Stat să iniţieze pregătirile pentru mutarea ambasadei SUA la Ierusalim.

Aprobarea de către Statele Unite a cerinţei Israelului ca întreg Ierusalimul să fie capitala ţării întrerupe politica americană din ultimele decenii, potrivit căreia statutul oraşului trebuie decis în negocierile cu palestinienii, care vor ca Ierusalimul de Est să fie capitala viitorului lor stat. Comunitatea internaţională nu recunoaşte suveranitatea israeliană asupra întregului oraş Ierusalim.

 

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici