Macron vrea majorarea bugetului militar, dar cere diminuarea consumului de energie/ Reacţia opoziţiei

Preşedintele Franţei, Emmanuel Macron, a pledat, într-un interviu acordat cu ocazia Zilei Naţionale, pentru suplimentarea bugetului militar, dar le-a cerut cetăţenilor să diminueze consumul de energie, atrăgându-şi critici dure din partea opoziţiei, pe fondul scăderii popularităţii.

770 afișări
Imaginea articolului Macron vrea majorarea bugetului militar, dar cere diminuarea consumului de energie/ Reacţia opoziţiei

"Avem o armată puternică, prima armată din Europa. Şi nu am aşteptat războiul. Opţiunea mea a fost din 2017 de a suplimenta bugetul militar cu 26 de miliarde de euro. Şi vom adopta o nouă lege de programare militară până în 2030. În mod absolut, trebuie să reinvestim în stocuri şi capabilităţi, să continuăm angajările, să continuăm să avem o armată mai puternică. Bugetul armatei nu trebuie să se diminueze, dimpotrivă", a afirmat Emmanuel Macron într-un interviu televizat, conform cotidianului Le Monde.

În schimb, preşedintele Franţei le cere cetăţenilor să se pregătească de "un plan de austeritate energetică". "Rusia foloseşte energia la fel ca alimentele, ca armă de război. Cred că acum trebuie să ne pregătim de un scenariu în care trebuie să renunţăm în totalitate la gazul rusesc. Vreau să le cer administraţiilor publice şi tuturor companiilor care pot acest lucru să consume mai puţin. (...) Va fi elaborat un plan de austeritate. Trebuie să intrăm cu toţii într-o logiocă a austerităţii", a adăugat Emmanuel Macron.

Preşedintele Franţei a evidenţiat din nou importanţa energiei nucleare şi a semnalat intenţia de a reforma piaţa muncii în toamnă. Referindu-se la suspiciunile că ar fi facilitat intrarea pe piaţa franceză a companiei de transport urban Uber, Macron a subliniat că nu are "temperamentul de a fi sub influenţa cuiva". "Am apărat total deschiderea pieţei şi o voi apăra şi mâine", a subliniat preşedintele Franţei.

Interviul a generat critici intense din partea partidelor de opoziţie, în contextul în care Guvernul de la Paris, care nu mai beneficiază de majoritate, tocmai a supravieţuit unei moţiuni de cenzură în Parlament doar pentru a fi evitată o criză politică majoră.

"Nu, Emmanuel Macron, votul de reprezentare naţională nu este niciodată o criză nocturnă, este vocea francezilor în diversitate", a declarat Olivier Marleix, preşedintele grupului formaţiunii Republicanii (LR, dreapta) din Adunarea Naţională, referindu-se la afirmaţiile preşedintelui despre respingerea de către opoziţie a unui articol care viza reintroducerea controversatului permis sanitar la frontiere.

Senatorul Bruno Retailleau (LR) l-a acuzat pe preşedinte că este "lipsit de loialitate faţă de francezi", deoarece "a distorsionat realitatea în interviu, pentru a-şi ascunde eşecurile".

Şi Boris Vallaud, liderul grupului socialist din Adunarea Naţională, consideră interviul lui Macron "o admitere a eşecului".

Preşedintele Franţei se confruntă cu o scădere puternică a popularităţii. Potrivit unui sondaj realizat de Institutul Ifop-Fiducial şi difuzat de cotidianul Le Figaro, politicile preşedintelui Macron sunt susţinute în general de doar 37% dintre alegători şi doar 9% aprobă toate deciziile sale.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici