Madridul: Puigdemont are termen până joi să renunţe la proclamarea independenţei Cataloniei / Carles Puigdemont susţine dreptul la independenţă al regiunii şi vrea o întrevedere de urgenţă cu Rajoy

Preşedintele catalan, Carles Puigdemont, susţine dreptul la independenţă al regiunii Cataloniei şi cere organizarea cât mai rapid a unei întrevederi cu premierul spaniol Mariano Rajoy, printr-o scrisoare trimisă Guvernului Spaniei, informează site-ul agenţiei de ştiri Bloomberg. Soraya Sáenz de Santamaría, vicepremierul Spaniei, declară în replică faptul că liderul catalan Carles Puigdemont are timp până joi să renunţe la proclamarea independenţei Cataloniei, informează site-ul cotidianului El Pais.

4416 afișări
Imaginea articolului Madridul: Puigdemont are termen până joi să renunţe la proclamarea independenţei Cataloniei / Carles Puigdemont susţine dreptul la independenţă al regiunii şi vrea o întrevedere de urgenţă cu Rajoy

Puigdemont susţine dreptul la independenţă al Cataloniei, într-o scrisoare trimisă premierului spaniol, şi cere o întrevedere de urgenţă cu Rajoy

"Considerăm că Puigdemont are oportunitatea de a rectifica situaţia, trebuie să răspundă cu da sau nu la declaraţia (de independenţă)", a declarat vicepremierul.

"Puigdemont a decis să nu răspundă. Cred că nu era dificil să spună da sau nu", a declarat Santamaría.

"Nimeni nu respinge dialogul, însă dialogul trebuie purtat în cadrul legal", a mai afirmat oficialul spaniol, adăugând că "dialogul nu se cere, se practică".

Într-o scrisoare adresată lui Rajoy, trimisă cu doar câteva ore înainte de expirarea ultimatumului dat de premierul spaniol liderului de la Barcelona pentru a lămuri dacă a declarat sau nu independenţa regiunii, liderul catalan a lansat din nou un apel la dialog.

"Mai mult de două milioane de catalani au dat parlamentului regional un mandat democratic de declarare a independenţei", a spus Puigdemont în scrisoarea sa.

Puigdemont mai afirmă că a lăsat "în suspensie" declararea independenţei pentru a permite demararea unui proces, "de două luni", cu scopul de a încerca să ajungă la un acord cu Guvernul spaniol, relatează site-ul cotidianului El Pais.

În scrisoarea de patru pagini, preşedintele catalan îi cere lui Rajoy o întrevedere pentru a ajunge la un acord.

"Propunerea noastră de dialog este sinceră, în pofida tuturor lucrurilor care s-au întâmplat, dar în mod logic este incompatibilă cu climatul actual de intensificare a reprimării şi ameninţărilor".

Scrisoare liderului catalan Carles Puigdemont nu a reuşit să ofere o confirmare în ceea ce priveşte situaţia regiunii.

Ministrul spaniol al Justiţiei: Madridul nu consideră valid, din lipsă de claritate, răspunsul lui Puigdemont

Rafael Catala, ministrul spaniol al Justiţiei, a declarat că Guvernul de la Madrid nu consideră valid, din lipsă de claritate, răspunsul liderului catalan Carles Puigdemont la cererea de a clarifica dacă a declarat sau nu independenţa Cataloniei, relatează site-ul cotidianului El Pais.

Oficialul a completat că scrisoarea nu oferit un răspuns la ceea ce a fost solicitat, adăugând că Madridul studiază problema pentru a decide în legătură cu acordarea unui termen suplimentar pentru a permite lui Puigdemont să revină asupra proclamării independenţei.

La rândul său, Alfonso Dastis, ministrul spaniol de Externe, consideră că scrisoarea liderului Cataloniei "nu constituie un răspuns" la solicitarea Guvernului Spaniei.

Guvernul Spaniei va prelua controlul asupra regiunii Catalonia în cazul în care şeful Guvernului catalan, Carles Puigdemont, va oferi un răspuns ambiguu privind independenţa regiunii, a avertizat anterior Juan Ignacio Zoido, ministrul spaniol de Interne.

Premierul Spaniei, Mariano Rajoy, a acordat miercuri seară Guvernului Cataloniei, condus de Carles Puigdemont, un termen de cinci zile pentru a clarifica dacă a proclamat sau nu independenţa, au declarat surse guvernamentale de la Madrid citate de cotidianul El Mundo. Carles Puigdemont trebuie să răspundă până luni, 16 octombrie, dacă a proclamat ori nu independenţa Cataloniei. În cazul în care premierul Cataloniei va răspunde afirmativ, Madridul îi va acorda un termen suplimentar, până pe 19 octombrie, pentru a reveni asupra proclamării independenţei. Dacă Guvernul de la Barcelona îşi va menţine poziţia, Madridul va putea activa Articolul 155 al Constituţiei Spaniei, care prevede posibilitatea suspendării autonomiei Cataloniei.

Regiunea Catalonia a organizat pe 1 octombrie un referendum pe tema independenţei considerat neconstituţional de Guvernul Spaniei şi de Uniunea Europeană.

Scrisoare liderului catalan Carles Puigdemont, adresată adresată lui Rajoy, trimisă cu doar câteva ore înainte de expirarea ultimatumului dat de premierul spaniol, nu a reuşit să clarifice situaţia în ceea ce priveşte proclamarea independenţei regiunii.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici