MAE: România s-a abţinut la votul legat de aderarea Palestinei la UNESCO

România a votat "abţinere" legat de aderarea "Palestinei" la UNESCO, în cadrul votului derulat luni la Paris, pentru că nu consideră că acum este un moment potrivit pentru demersul palestinian, prioritatea trebuind să fie reluarea negocierilor directe.

445 afișări
Imaginea articolului MAE: România s-a abţinut la votul legat de aderarea Palestinei la UNESCO

MAE: România s-a abţinut la votul legat de aderarea Palestinei la UNESCO (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Precizarea a fost transmisă de MAE, marţi, după ce site-ul postului Radio Netherlands a relatat, luni, că România s-a pronunţat împotriva admiterii "Palestinei" în UNESCO, în cadrul votului derulat luni la Paris, în Conferinţa Generală a UNESCO.

"România a votat «abţinere» pentru că nu consideră că acum este un moment potrivit pentru demersul palestinian. Prioritatea în acest moment a celor două părţi şi a comunităţii internaţionale ar trebui să fie reluarea negocierilor directe. România consideră că o agenţie specializată din sistemul ONU, precum UNESCO, ar fi trebuit să amâne pronunţarea în această chestiune, în timp ce tema se află în analiza Consiliului de Securitate al ONU, care este unul dintre organele decizionale principale ale organizaţiei mondiale şi, totodată, principal responsabil în menţinerea păcii şi securităţii internaţionale", menţionează MAE.

Ministerul de Externe precizează că România "rămâne ferm ataşată soluţiei a două state, respectiv un stat palestinian viabil, democratic şi independent, care să trăiască în pace şi securitate alături de statul israelian".

"O soluţie viabilă în Procesul de Pace trebuie să rezulte numai din negocieri între părţile direct implicate, cu sprijinul Cvartetului. Din acest motiv, România nu susţine şi nu va susţine iniţiativele unilaterale care pot să afecteze Procesul de Pace, indiferent din ce parte ar veni acestea", precizează MAE.

Organizaţia Naţiunilor Unite pentru Educaţie, Ştiinţă şi Cultură (UNESCO) a aprobat, luni, o cerere palestiniană privind primirea ca membru cu drepturi depline al organizaţiei. Decizia a fost luată cu 107 voturi pentru, 52 de abţineri şi 14 voturi împotrivă, printre acestea numărându-se şi cele ale Statelor Unite şi Canadei.

Site-ul postului Radio Netherlands a transmis luni că România s-a pronunţat împotriva admiterii "Palestinei" în UNESCO, în cadrul votului derulat luni la Paris, în Conferinţa Generală a UNESCO. Sursa citată relata că România, Statele Unite, Germania, Canada, Cehia şi Lituania au votat împotriva admiterii "Palestinei" în cadrul UNESCO, în timp ce state precum Italia şi Marea Britanie s-au abţinut de la vot.

Aproape toate ţările arabe, africane şi latino-americane s-au pronunţat pentru aderare. Drept rezultat, Organizaţia ONU pentru Educaţie, Ştiinţă şi Cultură (UNESCO) a decis luni admiterea "Palestinei" ca membru cu drepturi depline al agenţiei ONU.

Casa Albă a comunicat că votul în favoarea admiterii "Palestinei" în cadrul UNESCO este "prematur" şi contraproductiv". "Votul în favoarea admiterii Autorităţii Palestiniene în cadrul UNESCO este prematur şi contraproductiv în contextul eforturilor comunităţii internaţionale pentru ajungerea la o pace completă, corectă şi durabilă în Orientul Mijlociu", a declarat Jay Carney, purtătorul de cuvânt al Preşedinţiei americane. La rândul său, Guvernul israelian consideră că admiterea "Palestinei" în cadrul UNESCO îndepărtează perspectivele ajungerii la un acord de pace.

Pe 7 octombrie, România votase împotriva recomandării de a atribui "Palestinei" statutul de stat cu drepturi depline al UNESCO, însă Consiliul Executiv al organizaţiei aprobase recomandarea cu o majoritate covârşitoare.

"România consideră că UNESCO nu ar trebui să se antepronunţe într-o chestiune care se află în prezent în analiza Consiliului de Securitate al ONU, care este unul dintre organele decizionale principale ale organizaţiei şi, totodată, responsabil principal în ceea ce priveşte menţinerea păcii şi securităţii internaţionale", preciza MAE pe 7 octombrie.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici