MAE rus l-a convocat pe însărcinatul cu afaceri al Republicii Moldova privind militarii din Transnistria

Însărcinatul cu afaceri interimar al Republicii Moldova în Rusia a fost convocat marţi la Ministerul rus de Externe, după ce autorităţile din Republica Moldova au interzis intrarea pe teritoriul ţării unor militari ruşi din cadrul forţei de menţinere a păcii care se îndreptau spre Transnistria.

1552 afișări
Imaginea articolului MAE rus l-a convocat pe însărcinatul cu afaceri al Republicii Moldova privind militarii din Transnistria

MAE rus l-a convocat pe însărcinatul cu afaceri al Republicii Moldova privind militarii din Transnistria (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Potrivit Ministerului rus de Externe, citat de agenţia Tass în pagina electronică, continuarea practicii de a refuza accesul anumitor categorii de cetăţeni ruşi în Republica Moldova fără explicaţii este "inadmisibilă".

"S-a menţionat că astfel de acţiuni nemotivate ale părţii moldovene sunt contrare acordurilor bilaterale existente privind călătoriile cetăţenilor", a precizat MAE rus într-un comunicat.

"Partea rusă a afirmat ferm că este deosebit de îngrijorată de incidentele tot mai dese în care a fost interzisă intrarea militarilor din contingentul rus din cadrul forţei de menţinere a păcii în regiunea transnistreană, ceea ce complică serios implementarea misiunii lor importante de a asigura pacea" în regiune, se mai arată în comunicat.

Această practică nu este în conformitate cu "nivelul relaţiilor dintre cele două state şi cu asigurările privind încercarea de a dezvolta o cooperare constructivă cu Federaţia Rusă, exprimate de oficialii Republicii Moldova", a adăugat ministerul.

Rusia are aproximativ 1.500 de militari în Transnistria, un teritoriu separatist din Republica Moldova situat la graniţa cu Ucraina. Dintre aceştia, aproximativ 1.400 de militari fac parte din Grupul Operativ de Trupe Ruseşti din Transnistria, constituit în urmă cu 20 de ani prin reorganizarea fostei Armate a 14-a a URSS. Alţi 400 de militari ruşi fac parte din forţa de menţinere a păcii, alături de militari moldoveni şi transnistreni.

Republica Moldova consideră însă că staţionarea militarilor ruşi în regiunea transnistreană contravine Constituţiei moldovene şi, din acest motiv, Chişinăul, OSCE, UE şi SUA au cerut în repetate rânduri retragerea lor.

În plus, Parlamentul ucrainean a aprobat, joi, anularea a cinci acorduri de securitate cu Moscova, inclusiv unul care permitea ruşilor să transporte personal militar spre regiunea transnistreană. Anularea dreptului de tranzit pentru aceste trupe creează o problemă logistică pentru Rusia.

 

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici