Mahmoud Abbas convoacă alegeri generale la 24 ianuarie

Preşedintele Autorităţii Palestiniene, Mahmoud Abbas, a convocat alegeri prezidenţiale şi legislative pentru 24 ianuarie 2010 în toate teritoriile palestiniene, potrivit unui decret prezidenţial publicat vineri, la Ramallah, în Cisiordania.

9 afișări
Imaginea articolului Mahmoud Abbas convoacă alegeri generale la 24 ianuarie

Mahmoud Abbas convoacă alegeri generale la 24 ianuarie (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Mişcarea Hamas a respins imediat aceste decret, considerându-l "ilegal şi neconstituţional".

"Poporul palestinian este invitat la alegeri prezidenţiale şi legislative libere şi prin scrutin direct la Ierusalim, în Cisiordania şi în Fâşia Gaza, duminică, 24 ianuarie", precizează decretul.

"Preşedintele şi membrii Comisiei Electorale Centrale, precum şi toate părţile vizate sunt chemaţi să pună în aplicare dispoziţiile decretului", adaugă textul.

În virtutea Legii fundamentale palestiniene, Abbas a proclamat data alegerilor generale cu trei luni înainte de termenul legal.

La 24 ianuarie 2010 expiră mandatul de patru ani al Consiliului Legislativ Palestinian (CLP, Parlamentul Autorităţii Palestiniene), ales în 2006.

Alegerile din 2006 s-au încheiat cu victoria mişcării islamiste Hamas în faţa principalului său rival, Fatah, al lui Abbas.

Mandatul preşedintelui Abbas, ales în ianuarie 2005, a expirat în ianuarie 2009, dar acesta a fost prelungit de Autoritatea Palestiniană cu un an, în conformitate cu o dispoziţie a legii electorale care stipulează organizarea alegerilor prezidenţiale în acelaşi timp cu cele legislative. Hamas a contestat această prelungire.

Abbas a anunţat marţi, la Cairo, că va emite un decret prezidenţial prin care va convoca alegerile la 24 ianuarie, dar nu a exclus modificarea acestei date în cazul unui acord cu Hamas în vederea unei reconcilieri.

Egiptul mediază de mai multe luni un dialog de reconciliere între Hamas şi Fatah, aflate în conflict după ce mişcarea islamistă a preluat prin forţă controlul Fâşiei Gaza, alungând forţele loiale lui Abbas, după 18 luni de coabitare.

Fatah a semnat acordul de reconciliere propus recent de Egipt, dar nu şi Hamas.

Abbas a precizat că în cazul în care Hamas îl va semna, va emite un decret pentru organizarea alegerilor la 28 iunie, data sugerată de Egipt în proiectul de acord propus pentru reconciliere.

Dar preşedintele palestinian a avertizat că ar putea convoca alegeri la începutul lui 2010, aşa cum stipulează Legea fundamentală. "Suntem constrânşi, conform Constituţiei, să anunţăm înainte de 25 opctombrie data alegerilor pentru organizarea scrutinului înainte de 25 ianuarie", a precizat el.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici