Mahmoud Ahmadinejad şi-a anunţat revenirea pe scena politică

Fostul preşedinte iranian Mahmoud Ahmadinejad şi-a anunţat duminică revenirea pe scena politică, lansând un site oficial, cu un an înainte de alegerile legislative din Iran.

294 afișări
Imaginea articolului Mahmoud Ahmadinejad şi-a anunţat revenirea pe scena politică

Mahmoud Ahmadinejad şi-a anunţat revenirea pe scena politică (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Site-ul Ahmadinejad.ir a fost lansat în acelaşi timp cu o pagină de Google+ şi un cont pe Instagram.

Mahmoud Ahmadinejad, un conservator, a păstrat tăcerea de la încheierea mandatului său şi alegerea preşedintelui moderat Hassan Rohani în iunie 2013.

Revenirea sa pe scena politică are loc în contextul în care reformatorii şi conservatorii din Iran se pregătesc de alegerile legislative prevăzute la începutul lui 2016. Conservatorii îl critică tot mai frecvent pe Ahmadinejad pentru modul în care a condus ţara în perioada 2005-2013.

Acum câteva zile, Mahmoud Ahamdinejad s-a distanţat de un fost vicepreşedinte din mandatul său, Mohammad Reza Rahimi, condamnat pentru corupţie, afirmând că acuzaţiile care îl vizau erau anterioare numirii sale în post.

Rahimi a fost numit în 2009 în funcţia de prim-vicepreşedinte. El a fost condamnat la cinci ani de închisoare şi la plata unei amenzi în valoare de peste 300.000 de dolari, potrivit presei iraniene.

Hassan Rohani a făcut din lupta împotriva corupţiei una dintre priorităţile sale pentru relansarea economiei iraniene, aflate în criză. Potrivit Transparency International, Iranul se află pe poziţia a 136-a din 175 în clasamentul mondial al corupţiei pentru anul 2014.

Guvernul lui Ahmadinejad este suspectat de delapidări cu petrol, principala sursă de venit a Iranului, în contextul în care ţara era vizată de sancţiuni economice occidentale din cauza programului său nuclear controversat. În plus, dublul mandat al lui Ahmadinejad a fost marcat de tensiuni diplomatice cu ţări din Occident şi reprimarea mişcării de contestare în cursul realegerii sale în iunie 2009.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici