Mai multe drone turceşti au lovit instalaţii petroliere în nordul Siriei - surse

Dronele turceşti au lovit instalaţii petroliere în nordul Siriei, potrivit unor surse locale citate de Reuters.

2846 afișări
Imaginea articolului Mai multe drone turceşti au lovit instalaţii petroliere în nordul Siriei - surse

Mai multe drone turceşti au lovit instalaţii petroliere în nordul Siriei - surse

Dronele turceşti au vizat instalaţii petroliere cheie administrate de Forţele Democratice Siriene (FDS) conduse de kurzi în nord-estul Siriei, au declarat trei surse locale. Loviturile aeriene care au atras o condamnare fermă din partea Statelor Unite ale Americii s-au desfăşurat în cursul nopţii. FDS a anunţat că zeci de persoane, inclusiv 11 dintre luptătorii săi, au fost ucise în aceste lovituri.

Dronele turceşti au lovit instalaţii petroliere de lângă oraşul sirian Qamishli, precum şi zona bogată în petrol Rumeilan, în apropierea căreia se află trupele americane, potrivit a trei surse din oraşele siriene Qamishli şi Hasaka.

De asemenea, Turcia a intensificat atacurile cu drone în interiorul zonelor urbane, vizând înalţi oficiali militari din cadrul YPG, au declarat sursele, care sunt în contact cu figuri din cadrul FDS.

Pentagonul a declarat că atacurile aeriene turceşti ameninţă siguranţa personalului militar american şi că escaladarea situaţiei pune în pericol ani de progres împotriva militanţilor Statului Islamic în zonă.

Statele Unite au aproximativ 900 de soldaţi în Siria, care lucrează în principal cu FDS în nord-estul ţării.

Întrebată despre comentariul Pentagonului, o sursă din cadrul Ministerului turc al Apărării a declarat că Ankara "selectează ţintele cu sensibilitate" şi că se află în contact strâns cu omologii americani.

PKK este considerat o organizaţie teroristă de către Turcia, Statele Unite şi Uniunea Europeană. Sprijinul SUA pentru FDS a fost ani de zile o sursă majoră de tensiune în relaţiile cu Turcia, aliatul său din NATO.

Avioanele de război ale Turciei au început să efectueze lovituri aeriene asupra bazelor miliţiilor kurde siriene YPG din nordul Siriei la sfârşitul săptămânii trecute, ceea ce a provocat lovituri de răzbunare de-a lungul graniţei siriene.

FDS, un partener al SUA în lupta împotriva Statului Islamic, a declarat că Turcia a lovit mai adânc în teritoriul sirian decât în operaţiunile sale anterioare. FDS a precizat că loviturile au ucis 15 civili şi 25 de soldaţi guvernamentali sirieni.

Preşedintele turc Tayyip Erdogan a promis să extindă operaţiunea şi a declarat că Ankara va lansa o incursiune terestră la momentul oportun. Turcia a lansat operaţiunile aeriene ca represalii la un atentat mortal cu bombă din 13 noiembrie de la Istanbul, pe care l-a atribuit miliţiei YPG, care este vârful de lance al SDF. Ankara consideră că YPG este o extensie a Partidului Muncitorilor din Kurdistan (PKK), aflat în afara legii.

Nimeni nu a revendicat responsabilitatea, iar PKK şi YPG au negat implicarea.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici