Mai mulţi disidenţi chinezi, arestaţi înainte de vizita lui Barack Obama

Mai mulţi disidenţi chinezi au fost arestaţi cu o zi înainte de prima vizită oficială a preşedintelui american, Barack Obama, în această ţară asiatică, au declarat sâmbătă anturajul şi rudele deţinuţilor.

17 afișări
Imaginea articolului Mai mulţi disidenţi chinezi, arestaţi înainte de vizita lui Barack Obama

Mai mulţi disidenţi chinezi, arestaţi înainte de vizita lui Barack Obama (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Preşedintele american este aşteptat duminică la Shanghai, apoi luni la Beijing, pentru o vizită de patru zile, în cursul căreia asociaţiile l-au incitat să abordeze problema drepturilor omului.

Liderul unei reţele de apărare a părinţilor copiilor care s-au intoxicat cu melamină, un scandal răsunător de securitate alimentară care a izbucnit în 2008, a fost arestat şi plasat în arest, potrivit soţiei sale.

"Zhao Lianhai a fost deţinut pentru că a provocat un incident", a anunţat într-un mesaj Li Xuemei, fără a furniza detalii.

Potrivit asociaţiei Human Rights in China, Zhao a fost arestat vineri seara de poliţiştii care i-au percheziţionat apartamentul şi i-au confiscat computerul, o agendă şi un aparat foto.

Când Zhao Lianhai a refuzat să le predea obiectele, poliţiştii au precizat în procesul lor verbal că acesta a "provocat un incident", potrivit asociaţiei.

Scandalul laptelui contaminat cu melamină care a îmbolnăvit 300.000 de copii a creat o adevărată psihoză în China şi retragerea a numeroase produse chinezeşti conţinând lapte din magazinele din întreaga lume.

Poliţia din Beijing a refuzat orice comentariu.

Pe de altă parte, disidentul Qi Zhiyong, care şi-a pierdut un picior în timpul reprimării mişcării democratice din 1989, a afirmat că a fost arestat după ce a vrut să organizeze un seminar pe tema drepturilor omului, la 9 noiembrie, într-un parc din capitala chineză.

Într-un text trimis AFP, Qi a declarat că se află în detenţie la periferia Beijingului, urmărit pentru "reuniune ilicită" şi "tulburarea ordinii publice".

El a declarat că alţi doi disidenţi, Li Jinping şi Yang Qiuyu, au fost, de asemenea, aduşi de autorităţi.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici