Maia Sandu contestă rezultatul alegerilor moldovene la CCM. Decizia de validare, amânată pentru ora 16.00/ Maia îl atacă pe preşedintele CCM pe Facebook

Curtea Constituţională din Republica Moldova (CCM) a decis amânarea anunţării hotărârii cu privire la rezultatele scrutinului prezidenţial până la ora 16.00, în urma depunerii unei contestaţiei din partea concurentului electoral, Maia Sandu, relatează Deschide.md.

813 afișări
Imaginea articolului Maia Sandu contestă rezultatul alegerilor moldovene la CCM. Decizia de validare, amânată pentru ora 16.00/ Maia îl atacă pe preşedintele CCM pe Facebook

Maia Sandu contestă rezultatul alegerilor moldovene la CCM; decizia de validare, amânată pentru ora 16.00

Update 15:01 Maia Sandu a scris pe Facebook că preşedintele Curţii Constituţionale din Republica Moldova, Alexandru Tănase, declară că instituţia nu are resursele necesare să investigheze probele aduse de partidul său cu privire la fraudarea alegerilor prezidenţiale şi cere o astfel de investigaţie din partea PAS.

"Prin urmare, înţelegem că nicio autoritate din Republica Moldova nu îşi poate exercita atribuţiile şi echipa noastră ar fi trebuit să facă munca integrală a autorităţilor, a poliţiei, a CEC-ului, a Guvernului, de la audierea martorilor, la investigare, la definitivarea deciziilor", deplânge Maia Sandu, liderul Partidului Solidariate şi Acţiune (PAS).

Ea a mai subliniat că "este cel puţin impertinent din partea Preşedintelui Curţii să insiste pe ora transmiterii scrisorii de informare" în contextul în partidul său prezintă "situaţii grave ce au influenţat rezultatele alegerilor".

"Este cel puţin impertinent din partea Preşedintelui Curţii să insiste pe ora transmiterii scrisorii de informare (care, apropo, abia ieri a precizat ziua şedinţei, prima scrisoare din 9 decembrie nu specificase nimic despre ziua desfăşurării şedinţei), în contextul în care prezentăm situaţii grave ce au influenţat rezultatele alegerilor. Astfel, a fost viciat votul multor cetăţeni şi au fost supuşi batjocurii alte câteva zeci de mii care nu şi-au putut exprima votul. Asta este mai puţin important pentru domnul Tănase.
Domnul Tănase face tot posibilul să mute discuţia în detalii birocratice şi are o poziţie părtinitoare, încercând din răsputeri să demonstreze că toate temeiurile prezentate sunt inacceptabile, deşi, pe de altă parte, declară că nu are capacitate de a le analiza.
Poate din acest motiv, mass-media lui Plahotniuc scria de la 10:30 despre faptul că CC a validat alegerile. Probabil, doar noi cu dumneavoastră nu am ştiut că şedinţa de astăzi este un spectacol de prost-gust, cu decizii stabilite dinainte şi fără intenţia de a evalua măcar probele prezentate"
, a scris pe Facebook Maia Sandu.

Curtea Constituţională din Republica Moldova (CCM) a decis amânarea anunţării hotărârii cu privire la rezultatele scrutinului prezidenţial pentru ora 16.00, în urma depunerii unei contestaţiei din partea concurentului electoral, Maia Sandu. Marţi, reprezentanţii Partidului Acţiune şi Solidaritate (PAS) au depus o sesizare la CCM în care contestă rezultatele scrutinului prezidenţial. Într-o postare pe Facebook, Maia Sandu a scris că motivul pentru care s-a recurs la sesizarea Curţii Constituţionale ar fi refuzul Comisiei Electorale Centrale de a examina contestaţiile şi că "instanţa a stabilit că nu sunt de competenţa ei". Ea a adăugat că alegerile nu au fost libere şi corecte.

Reprezentanţii PAS au declarat în cadrul şedinţei CCM că lipsa unor reacţii din partea Comisiei Electorale Centrale (CEC) la multiple încălcări a influenţat rezultatul final. Printre acestea se numără „transportarea ilegală” a cetăţenilor către secţiile de votare destinate cetăţenilor din stânga Nistrului şi numărul insuficient al buletinelor de vot pentru Diaspora.

Ştire 14:31 Potrivit preşedintelui CCM, Alexandru Tănase, asemenea practică nu este folosită de către magistraţi şi ar fi, mai degrabă, un caz excepţional

"Din păcate, vom anunţa mai târziu hotărârea Curţii din cauza că abia astăzi a fost depusă sesizarea doamnei Maia Sandu. Argumentele le-am auzit pentru prima dată acum în sala de şedinţe şi va lua ceva timp pentru a pregăti soluţia finală a Curţii", a declarat Tănase la finalul şedinţei.

Marţi, reprezentanţii Partidului Acţiune şi Solidaritate (PAS) au depus o sesizare la CCM în care contestă rezultatele scrutinului prezidenţial. Într-o postare pe Facebook, Maia Sandu a scris că motivul pentru care s-a recurs la sesizarea Curţii Constituţionale ar fi refuzul Comisiei Electorale Centrale de a examina contestaţiile şi că "instanţa a stabilit că nu sunt de competenţa ei". Ea a adăugat că alegerile nu au fost libere şi corecte.

Reprezentanţii PAS au declarat în cadrul şedinţei CCM că lipsa unor reacţii din partea Comisiei Electorale Centrale (CEC) la multiple încălcări a influenţat rezultatul final. Printre acestea se numără „transportarea ilegală” a cetăţenilor către secţiile de votare destinate cetăţenilor din stânga Nistrului şi numărul insuficient al buletinelor de vot pentru Diaspora.

„Statul, sau cei care au ajuns să-l reprezinte fără să ne reprezinte pe noi, a fost surd şi mut la ilegalităţile comise în campanie, iar uneori a fost parte la aceste ilegalităţi. CEC, după ce timp de două luni s-a făcut că nu vede cererea noastră prin care solicitam verificarea suspiciunilor de finanţare a PSRM din offshoruri, ne spune că a transmis-o la CNA în sfârşit. Poate până la următoarele alegeri primim un răspuns de la CNA... Inspectoratul General al Poliţiei nu ne-a făcut să aşteptăm două luni sau doi ani, dar ne-a spus că nu poate afla cine stă în spatele transportării organizate la vot a cetăţenilor din stânga Nistrului pentru că acest teritoriu nu este controlat de către autorităţile constituţionale ale Republicii Moldova. Altfel sigur afla... Apropo, ar trebui ca IGP să-l informeze şi pe Igor Dodon despre acest lucru, care, după mesajul de felicitare de ieri, se pare că nu ştie că aşa-zisele autorităţi de la Tiraspol sunt neconstituţionale. În cazul obstrucţionării votului cetăţenilor din diasporă, reprezentanţii statului şi-au demonstrat talentul de manipulare a legii, astfel încât să nu admită majorarea numărului buletinelor de vot, iar, mai târziu, să dea vina pe cetăţeni că nu s-au organizat mai bine pentru a putea vota. Implicarea bisericii în campanie este o altă încălcare gravă a legii, trecută cu vederea de către instituţiile statului. De multă "înţelegere" a dat dovadă şi Consiliul Coordonator al Audiovizualului, care a permis unor actori politici să tirajeze minciuni prin intermediul mass-media la cote nemaiîntâlnite până acum. Amenda de 5400 de lei aplicată postului PrimeTV pentru ştirea despre migranţii sirieni este o dovadă clară cât de mult ţine statul la informarea corectă a cetăţenilor săi”, a scris Maia Sandu pe Facebook.

Argumentele reprezentanţilor Maiei Sandu au fost totuşi puse sub semnul întrebării de magistraţi, iar preşedintele CEC, Alina Russu, a precizat că multe dintre cele invocate la adresa instituţiei nu ţin de competenţa Comisiei.

Preşedintele Curţii Constituţionale, Alexandru Tănase, a declarat la începutul şedinţei de marţi că până acum nu au fost depuse contestaţii din partea candidatului la prezidenţiale, Maia Sandu, un astfel de document fiind înregistrat abia astăzi.

Marţi, Curtea Constituţională examinează adresarea Comisei Electorale Centrale cu privire la confirmarea rezultatului scrutinului prezidenţial şi validarea mandatului Preşedintelui Republicii Moldova. În urma turului II al scrutinului prezidenţial din 13 noiembrie, Igor Dodon a obţinut victoria în faţa liderului PAS, Maia Sandu.

După anunţarea rezultatelor, atât Sandu, cât şi reprezentanţii diasporei, au atacat decizia CEC în instanţă. Potrivit lor, în cadrul scrutinului au fost înregistrate multiple încălcări a procesului electoral.

 

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici