Majoritatea americanilor cred că războiul din Afganistan nu merită efortul depus

Majoritatea americanilor consideră că războiul din Afganistan nu merită efortul de a fi purtat, potrivit unui sondaj publicat marţi, care arată, de asemenea, o erodare evidentă a susţinerii de către public a modului în care preşedintele Barack Obama se ocupă de acest dosar.

16 afișări
Imaginea articolului Majoritatea americanilor cred că războiul din Afganistan nu merită efortul depus

Majoritatea americanilor cred că războiul din Afganistan nu merită efortul depus (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Conform acestui sondaj al Washington Post şi ABC News, doar 44 la sută dintre americani afirmă că războiul merită efortul depus în Afganistan, faţă de 52 de procente care au o părere contrară, reprezentând o scădere cu 13 puncte procentuale faţă de decembrie 2008.

În contextul în care Obama urmează să ia în curând o hotărâre privind suplimentarea cu 40.000 de militari, care să se alăture celor 68.000 deja prezenţi în Afganistan, 47 la sută dintre persoanele interogate sunt de părere că preşedintele se achită prost de misiunea sa în acest dosar, faţă de 45 la sută care susţin că procedează bine. Este vorba despre o scădere de 18 puncte procentuale faţă de cea înregistrată în primăvară.

Totodată, 55 la sută dintre cei chestionaţi afirmă că ei cred că Obama va elabora o strategie de succes în Afganistan. Părerile sunt împărţite cu privire la oportunitatea trimiterii unui număr mare de militari suplimentari în această ţară, care este aprobată de 46 la sută şi respinsă de 45 de procente.

Preşedintele afgan, Hamid Karzai, reales la începutul lui noiembrie, în urma unui proces afectat de fraude, le inspiră neîncredere americanilor, doar 26 la sută dintre aceştia fiind de părere că ar fi un "partener viabil" pentru Statele Unite, în timp ce 38 de procente apreciază că Guvernul acestuia va reuşi să creeze o armată suficient de eficientă pentru a prelua la timp sarcina asigurării securităţii ţării.

Acest sondaj a fost realizat telefonic pe un eşantion de 1.001 de persoane şi are o marjă de eroare de 3,5 puncte procentuale.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici