Mama unei victime germane a cursei MH17 depune plângere la CEDO împotriva Ucrainei

Mama unei victime germane a avionului MH17 al companiei Malaysia Airlines, prăbuşit în iulie, a atacat Ucraina la Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO), reproşând Kievului că nu a închis spaţiul aerian pentru zborurile civile deşi zona era în război, scrie cotidianul Bild.

186 afișări
Imaginea articolului Mama unei victime germane a cursei MH17 depune plângere la CEDO împotriva Ucrainei

Mama unei victime germane a cursei MH17 depune plângere la CEDO împotriva Ucrainei (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Reclamanta a depus cererea împotriva statului ucrainean săptămâna trecută, precizează cotidianul german în ediţia sa de duminică.

Potrivit Bild, femeia cere despăgubiri în valoare de 800.000 de euro pentru omucidere prin imprudenţă.

Avionul Boeing 777 al companiei Malaysia Airlines, care asigura cursa MH17 între Amsterdam şi Kuala Lumpur, a fost doborât de o rachetă la 17 iulie, în estul Ucrainei, deasupra teritoriului controlat de rebelii proruşi. Toate cele 298 de persoane de la bord, majoritatea olandezi, au murit în urma prăbuşirii.

Kievul şi occidentalii au acuzat Rusia că le-a furnizat rebelilor racheta care ar fi doborât aparatul de zbor, ceea ce Moscova şi separatiştii dezmint, acuzând la rândul lor forţele ucrainene.

În plângerea sa, mama victimei germane reproşează statului ucrainean că nu şi-a închis spaţiul aerian pentru zborurile civile, în pofida luptelor care se înregistrau în estul ţării, precizează ziarul.

Conform reclamantei, Ucraina nu şi-a închis spaţiul aerian pentru că nu voia să renunţe la veniturile obţinute din dreptul de survolare a teritoriului său, adaugă Bild. La vremea respectivă, cele aproximativ 700 de curse aeriene care survolau teritoriul său îi aduceau Ucrainei milioane de dolari pe lună, continuă cotidianul.

Reclamanta este consiliată de avocatul şi profesorul german de drept în domeniul aviaţiei Elmar Giemulla. La sfârşitul lui septembrie, el îşi anunţase intenţia de a depune plângere în faţa instanţei europene, precizând că reprezintă trei familii germane.

"Lăsând spaţiul aerian deschis pentru zborurile civile din alte ţări, statul trebuie să le asigure securitatea. Dacă acest lucru este temporar imposibil, trebuie să-şi închidă spaţiul aerian", afirma atunci avocatul.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici