Mama unui minor plecat în Siria dă în judecată statul francez

Mama unui minor francez dă în judecată statul reproşând poliţiei transporturilor aeriene şi celei de frontieră că nu i-au pus nicio întrebare fiului său în vârstă de 16 ani atunci când acesta a plecat către Turcia pentru a ajunge pe frontul sirian, relatează Le Parisien, în ediţia electronică.

143 afișări
Imaginea articolului Mama unui minor plecat în Siria dă în judecată statul francez

Mama unui minor plecat în Siria dă în judecată statul francez (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Fiul ei a trecut de controlul de frontieră fără să provoace suspiciuni poliţiei, în pofida vârstei, a lipsei paşaportului şi caracterului sensibil al destinaţiei. Nadine D, este prima mamă care dă în judecată statul printr-o plângere depusă la jumătatea lui noiembrie în faţa tribunalului administrativ din Paris, după plecarea fiului ei minor pe frontul sirian.

În urmă cu un an, Dylan, în vârstă de 16 ani, a părăsit oraşul său natal din sudul Franţei pentru a se alătura combatanţilor islamişti. Ea explică motivele acestei proceduri inedite împotriva Ministerului de Interne, pe care îl consideră responsabil pentru că nu a încercat să afle mai multe despre fiul ei, care călătorea singur. Ministerul de Interne asigură însă că, în absenţa unei semnalări parentale sau judiciare, "serviciile poliţiei de frontieră nu au niciun motiv de a împiedica" un minor să călătorească în baza cărţii de identitate.

"Într-o seară mi-a spus că va dormi la un prieten, aşa cum făcea deseori. A plecat fără să ia măcar un rucsac, nu mi-a stârnit suspiciuni. În ziua următoare, nu s-a întors şi nu răspundea la telefon, ceea ce era neobişnuit. Am aflat de la alte mame din cartier că plecase în Turcia cu doi sau trei prieteni pentru a ajunge în Siria. Nu credeam, până când m-a sunat în noaptea următoare. Plângea şi mi-a spus: «Mamă, iartă-mă, sunt în Turcia şi plec către Siria pentru muncă umanitară». Eram dărâmată şi foarte furioasă", a declarat ea într-un interviu acordat cotidianului francez.

Ea susţine că discută cu fiul ei pe Skype şi Facebook, iar acesta o asigură că este bine şi nu face nimic rău. "În realitate, sunt sigură că este supravegheat în timpul discuţiilor noastre", afirmă ea.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici