Mama unuia dintre atacatorii din centrul Londrei: Fiul meu a fost radicalizat în Anglia

Mama lui Youssef Zaghba, unul dintre autorii atacului terorist de sâmbătă din centrul Londrei, a declarat miercuri că fiul său a fost radicalizat în ultimul an, în timp ce locuia în Anglia, informează site-ul agenţiei The Associated Press.

1387 afișări
Imaginea articolului Mama unuia dintre atacatorii din centrul Londrei: Fiul meu a fost radicalizat în Anglia

Mama unuia dintre atacatorii din centrul Londrei: Fiul meu a fost radicalizat în Anglia

Valeria Collina, mama lui Youssef Zaghba, are naţionalitate italiană, este de religie musulmană şi locuieşte de mai mulţi ani la Bologna.

"Este un lucru oribil, ceva ce nu ar trebui să se întâmple şi nu ar fi trebuit să se întâmple. Voi lucra pentru a educa tinerii în privinţa adevăratului sens al Islamului", a spus Collina.

Valeria Collina a precizat că le-a transmis autorităţilor italiene să-l reţină pe fiul ei, Youssef Zaghba, după ce acesta a fost oprit pe aeroportul din Bologna în martie 2016, în timp ce încerca să ia un zbor către Turcia şi apoi către Siria. Ulterior, el a fost eliberat fără nicio acuzaţie.

Femeia susţine că fiul ei, în vârstă de 22 de ani, avea o atitudine extrem de dură cu sine şi aşteptări ridicate pe care nu le îndeplinea niciodată. Valeria Collina crede că Youssef Zaghba a fost radicalizat în ultimul an, în timp ce locuia în estul Londrei.

"Când l-am vizitat ultima oară în Anglia, părea mai rigid, mai tensionat decât de obicei. Mi-am dat seama din privirea lui, din aspectul feţei, că a fost radicalizat, aşa cum se spune. Asta s-a întâmplat în Anglia", a spus Collina.

Bărbatul nu se afla în vizorul poliţiei britanice sau al serviciului de informaţii MI5. Valeria Collina a mai precizat că fiul ei plănuia iniţial să meargă în Siria pentru a-şi întemeia o familie, nu pentru a lupta, întrucât "credea că poate găsi Islamul pur acolo".

Potrivit cotidianului Corriere della Sera, Youssef Zaghba s-a născut la Fes în luna ianuarie a anului 1995, din tată marocan şi mamă italiană. Părinţii au locuit împreună pentru câţiva ani în Maroc, apoi mama lui Zaghba s-a întors în Italia şi s-a stabilit la Bologna.

Serviciile de securitate din Italia ar fi semnalat prezenţa marocanului şi mişcările lui către autorităţile marocane şi britanice, fiind trecut pe lista persoanelor suspectate de terorism. Recent, Youssef Zaghba ar fi lucrat la un restaurant din Londra. Bărbatul a păstrat legătura cu mama lui, dar n-a mai vizitat-o de anul trecut.

Poliţia britanică a oferit numele şi fotografiile celor trei atacatori din centrul Londrei, împuşcaţi mortal de către agenţii serviciilor de securitate. Khuram Shazad Butt, în vârstă de 27 de ani, era un cetăţean britanic născut în Pakistan. Rachid Redouane, în vârstă de 30 de ani, ar fi avut cetăţenie marocană şi libiană. Youssef Zaghba, în vârstă de 22 de ani, avea cetăţenie marocană şi italiană.

 

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici