Mandat internaţional de arestare pe numele lui Carlos Ghosn, fostul şef al Nissan. Anunţul autorităţilor din Liban

Libanul a primit un mandat de arestare internaţional de la Interpol ce îl vizează pe Carlos Ghosn, fostului director general al Renault şi Nissan, a anunţat joi ministrul justiţiei de la Beirut, potrivit site-ului postului de televiziune France Info.

6739 afișări
Imaginea articolului Mandat internaţional de arestare pe numele lui Carlos Ghosn, fostul şef al Nissan. Anunţul autorităţilor din Liban

Mandat internaţional de arestare pe numele lui Carlos Ghosn, fostul şef al Nissan. Anunţul autorităţilor din Liban

"Parchetul (...) a primit o notificare roşie (mandat de arestare n.red.) de la Interpol cu ​​privire la dosarul Carlos Ghosn", a declarat ministrul Albert Sarhane, citat de agenţia oficială de ştiri ANI.

Guvernul libanez nu a precizat imediat atitudinea pe care intenţionează să o adopte faţă de solicitarea Interpol.

Autorităţile libaneze au anunţat deja că Carlos Ghosn a intrat în ţară "în mod legal" cu un paşaport francez şi un card de identitate libanez, potrivit unei surse din cadrul Preşedinţiei.

În cazuri anterioare în care Libanul a primit solicitări internaţionale de arestare a unor cetăţenii libanezi prezenţi în ţară, suspecţii nu au fost reţinuţi, dar paşapoartele lor au fost confiscate şi a fost stabilită o cauţiune, a explicat sursa judiciară libaneză, citată de site-ul agenţiei Reuters.

Omul de afaceri, care deţine cetăţenie franceză, libaneză şi braziliană, a fost transportat clandestin din Japonia în Liban de o companie privată de securitate în urmă cu câteva zile.

Arestat în 2018 în Japonia, Carlos Ghosn, care este acuzat că nu a declarat compensaţii în valoare de zeci de milioane de dolari şi de deturnare de fonduri, a fost eliberat pe cauţiune de o instanţă niponă în aprilie.

Decizia de a fugi din Japonia ar fi avut la bază percepţia acestuia că este maltratat de către sistemul judiciar din Japonia şi că acolo nu poate primi o judecată corectă din moment ce există o "prezumţie de vinovăţie".

"Nu am fugit de justiţie – am fugit de injustiţie şi persecuţie politică", a spus Carlos Ghosn, marţi, într-o declaraţie prin email pentru presa americană. Rata de condamnare în Japonia este de 99%, potrivit statisticilor citate de WSJ.

Încă nu este clar cum a reuşit Ghosn să scape de supravegherea autorităţilor judiciare din Japonia în aşa fel încât să se îmbarce în avionul privat care l-a dus în Turcia, iar de aici în Liban. Potrivit presei libaneze, acesta ar fi fugit din Japonia ascuns într-o cutie de instrumente muzicale după ce o trupă de cântăreţi i-ar fi vizitat casa din Tokyo în perioada Crăciunului.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Taguri:
liban,
ghosn,

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici