Mandatul Ursulei von der Leyen. Liderii grupurilor din PE ar putea decide, joi, amânarea calendarului pentru noua echipă a CE -surse

Conferinţa preşedinţilor va discuta, într-o şedinţă joi dimineaţa la Bruxelles, despre calendarul procedurii de învestire a noii echipe a Comisiei Europene, au declarat surse europene, pentru MEDIAFAX. Este posibil să fie amânat votul în plenul PE, din 23 octombrie, pentru viitorul Executiv UE.

191 afișări
Imaginea articolului Mandatul Ursulei von der Leyen. Liderii grupurilor din PE ar putea decide, joi, amânarea calendarului pentru noua echipă a CE -surse

Mandatul Ursulei von der Leyen. Liderii grupurilor din PE ar putea decide, joi, amânarea calendarului pentru noua echipă a CE -surse

Conferinţa preşedinţilor, compusă din liderii grupurilor politice şi preşedintele Parlamentului European, va avea o întrunire, joi, în care va fi abordat şi subiectul cu privire la Comisia Europeană, care ar trebui să primească votul în plenul PE pe 23 octombrie.

Cu toate acestea, este posibil să fie hotărâtă amânarea calendarului, deoarece România, Ungaria şi Franţa nu au finalizat procedurile de numire a reprezentanţilor în Executivul UE, au explicat sursele citate.

Un motiv ar fi timpul scurt pe care persoanele propuse pentru funcţia de comisar european din partea celor trei state membre trebuie să fie audiate în comisiile de specialitate, au precizat sursele menţionate.

Sesiuni plenare ale PE vor mai fi spre finalul lunii noiembrie, au conchis sursele europene.

Parlamentul European are sesiuni plenare de luni până joi, potrivit programului afişat pe site-ul instituţiei.

Şi preşedintele PE David Sassoli a vorbit despre posibila amânare până la 1 decembrie a începerii mandatului noii echipe a Comisiei Europene probabil va fi amânată până la 1 decembrie, din cauza procedurilor pentru validarea candidaturilor transmise de România, Ungaria şi Franţa.

„Parlamentul UE este angajat într-un mecanism transparent, dar acum sigur că vor fi propuşi alţi trei comisari de către România, Ungaria şi Franţa. Vom iniţia în Parlament examinarea candidaturilor. Cred că poate că nu va mai fi posibil să respectăm data de 1 noiembrie, am merge spre 1 decembrie”, a declarat David Sassoli pentru agenţia de presă Adnkronos.

Ursula von der Leyen, care a fost ministrul german al Apărării şi este unul dintre liderii Uniunii Creştin-Democrate (CDU, centru-dreapta), a fost propusă în iulie de Consiliul European pentru funcţia de preşedinte al Comisiei Europene.

Nominalizarea trebuie confirmată de Parlamentul European, unde pot fi probleme în contextul nemulţumirilor că nu a fost propus niciunul dintre liderii principalelor grupuri politice - Manfred Weber (Partidul Popular European, PPE, centru-dreapta) şi Frans Timmermans (Partidul Socialiştilor Europeni, PSE, centru-stânga).

Taguri:
comisia,
parlament,
ue

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici