Manifestaţie antiamericană la Teheran, în faţa fostei ambasade a SUA - VIDEO

Mii de manifestanţi s-au reunit miercuri în faţa fostei ambasade a Statelor Unite din centrul Teheranului pentru a sărbători 30 de ani de la luarea de ostatici din 1979.

37 afișări
Imaginea articolului Manifestaţie antiamericană la Teheran, în faţa fostei ambasade a SUA - VIDEO

Manifestaţie antiamericană la Teheran, în faţa fostei ambasade a SUA (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Sute de poliţişti au fost mobilizaţi pentru a asigura ordinea, în vreme ce opoziţia reformatoare, care contestă realegerea preşedintelui Mahmoud Ahmadinejad din iunie, a programat proteste cu ocazia adunării oficiale.

Arborând drapele iraniene, manifestanţii au scandat sloganurile obişnuite "Moarte Israelului" şi "Moarte Statelor Unite".

"Sângele care curge în venele noastre, îl oferim Ghidului nostru", ayatollahul Ali Khamenei, au precizat aceştia.

Manifestanţii au afişat de asemenea pancarte pe care era desenat Unchiul Sam primind lovituri în cap.

Studenţii islamişti au atacat la 4 noiembrie 1979 ambasada americană, înainte de a lua ostatici diplomaţi, ce au fost deţinuţi timp de 444 de zile. Relaţiile diplomatice dintre Teheran şi Washington au fost întrerupte ulterior.

De la acea dată, o manifestaţie este orgnanizată anual în faţa fostei reprezentanţe diplomatice americane de la Teheran.

Marţi, ayatollahul Khamenei a avertizat opoziţia din Iran, afirmând că "persoanele simple şi rău intenţionate" nu vor putea "desfăşura covorul roşu Statelor Unite".

Poliţia a lansat avertismente că va acţiona împotriva oricărei manifestaţii "ilegale".

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici