Manifestaţie proeuropeană la Atena concomitent cu desfăşurarea summitului de la Bruxelles

Mii de persoane s-au reunit luni seara în faţa clădirii Parlamentului grec, la Atena, pentru a cere menţinerea ţării lor în zona euro, în timp ce preşedintele Prokopis Pavlopoulos şi premierul Alexis Tsirpas erau prezenţi la Bruxelles pentru un summit pe tema datoriei Greciei, relatează Reuters.

158 afișări
Imaginea articolului Manifestaţie proeuropeană la Atena concomitent cu desfăşurarea summitului de la Bruxelles

Manifestaţie proeuropeană la Atena concomitent cu desfăşurarea summitului de la Bruxelles (Imagine: HEPTA)

Această manifestaţie proeuropeană, a doua de acest gen desfăşurată în decurs de o săptămână, a fost precedată cu o zi înainte de o manifestaţie de susţinere a Guvernului condus de socialistul Alexis Tsirpas şi a fermităţii arătate de premierul grec în negocierile cu creditorii internaţionali.

"Negociem de prea mult timp şi cred că a adresat un mesaj denaturat lumii", a deplâns Panagiota Kaltsa, care conduce Proiectul pe 30 de ani.

"A venit momentul ca grecii să anunţe clar că vor să păstreze euro şi că o soluţie negociată trebuie găsită rapid", a continuat ea.

"Jocul pe care-l joacă acest guvern face doar rău ţării. E nevoie de stabilitate", a adăugat un student de 21 de ani.

"Da pentru euro. Nu rublei", se putea citi pe pancarte care evocau vizita efectuată recent de premierul grec la Moscova.

Partenerii Greciei din zona euro au salutat noile propuneri de reformă trimise de Guvernul lui Alexis Tsirpas, apreciind că acestea ar putea servi ca bază pentru ajungerea la un acord în cursul acestei săptămâni. Semnarea unui acord între Guvernul de la Atena şi creditorii săi - Banca Centrală Europeană (BCE), Uniunea Europeană (UE) şi Fondul Monetar Internaţional (FMI) - i-ar permite Greciei să obţină un ajutor financiar şi să evite intrarea în incapacitate de plată.

În lipsa unui acord cu creditorii, Grecia nu poate primi restul de 7,2 miliarde de euro din programul de 240 de miliarde de dolari care se încheie pe 30 iunie. Statul elen trebuie să plătească FMI datorii de circa 1,5 miliarde de euro scadente la sfârşitul lui iunie.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici