Manifestaţii ale muncitorilor în Bangladesh: Mii de oameni cer măriri salariale. Poliţia a tras cu gloanţe de cauciuc

Poliţia din Bangladesh a tras cu gloanţe de cauciuc, luni, pentru a dispersa mii de muncitori din industria textilă care cereau furioşi creşteri salariale, în contextul dezbaterii privind condiţiile lor de muncă, după moartea a 1.127 de angajaţi în prăbuşirea unui imobil, lângă Dhaka.

290 afișări
Imaginea articolului Manifestaţii ale muncitorilor în Bangladesh: Mii de oameni cer măriri salariale. Poliţia a tras cu gloanţe de cauciuc

Manifestaţii ale muncitorilor în Bangladesh: Mii de oameni cer măriri salariale. Poliţia a tras cu gloanţe de cauciuc (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Poliţia afirmă că a intervenit după ce muncitorii au blocat accesul pe un drum, în zona industrială Ashulia, la periferia capitalei, unde se află sute de fabrici de confecţii care lucrează pentru grupuri occidentale, precum cel american Walmart sau francez Carrefour.

Săptămâna trecută, aceste fabrici au fost închise câteva zile din cauza violenţei muncitorilor. Ele s-au redeschis vineri, Asociaţia Fabricanţilor şi Exportatorilor de Textile din Bangladesh (BGMEA) anunţând că a obţinut garanţii din partea Guvernului că fabricile vor beneficia de o "securitate sporită".

După prăbuşirea unui imobil, pe 24 aprilie, care s-a soldat cu 1.127 de morţi, muncitorii din industria textilă, plătiţi cu 38 de dolari americani (30 de euro) lunar, au întrerupt lucrul aproape zilnic pentru a cere creşteri salariale şi executarea proprietarului imobilului.

"Ei solicită salarii mai bune. Noi am tras cu gloanţe de cauciuc şi am făcut uz de gaze lacrimogene pentru a-i dispersa, deoarece au devenit violenţi şi au ocupat un drum", a declarat pentru AFP şeful poliţiei din Ashulia, Badrul Alam.

În opinia sa, aproximativ 20.000 de muncitori au luat parte la manifestaţie. Potrivit şefului poliţiei districtului, Mustafizur Rahman, erau 12.000.

Postul privat de televiziune Ekattor a anunţat că 50 de persoane au fost rănite în ciocnirile care au avut loc între poliţie şi muncitori.

Salariul minim lunar a fost stabilit la 38 de dolari americani în noiembrie 2010, un tratament calificat recent drept "muncă de sclavi" de către Papa Francisc. Sindicatele cer ca salariile de bază lunare să fie majorate la aproximativ 100 de dolari americani (77 de euro).

Bangladeshul este cel de-al doilea exportator mondial de îmbrăcăminte, un sector favorizat de salariile mici şi o forţă de muncă abundentă. Anul trecut, acest sector-cheie al economiei reprezenta 80% din exporturile ţării.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici