Manifestaţii ale studenţilor în Ungaria, împotriva unei reforme a învăţământului superior

Studenţii au manifestat, luni, în mai multe oraşe ungare pentru a protesta faţă de o reformă a învăţământului superior anunţată săptămâna trecută de Parlament, care prevede introducerea taxelor de şcolarizare şi o reducere a numărului de studenţi care beneficiază de ajutor de stat.

260 afișări
Imaginea articolului Manifestaţii ale studenţilor în Ungaria, împotriva unei reforme a învăţământului superior

Manifestaţii ale studenţilor în Ungaria, împotriva unei reforme a învăţământului superior (Imagine: AFP / MediafaxFoto)

Circa 800 de studenţi au defilat înspre Parlamentul din Budapesta, în timp ce reuniuni au fost organizate în universităţi şi clădiri publice din capitală, Debrecen, Pecs, Szeged şi Sopron.

Reforma prevede o reducere a locurilor finanţate de stat în universităţi şi introduce taxele de şcolarizare şi un sistem de împrumut pentru studenţi. Începând din 2013, studenţii vor trebui să plătească până la 325.000 de forinţi (1.150 de euro) pe semestru.

O altă parte controversată a reformei îi obligă pe studenţii care beneficiază de o bursă de stat să lucreze în Ungaria un anumit număr de ani, după obţinerea diplomei.

Guvernul susţine că sistemul de împrumuturi pentru studenţi va reduce rata de abandonare a cursurilor universitare, care este în prezent de aproximativ 50 la sută, şi că un sistem bazat pe merit va permite unui număr mai mare de persoane să acceadă la studii universitare.

Organizaţiile studenţeşti afirmă că aceste măsuri vor conduce la o scădere importantă a înscrierilor la universitate.

O platformă studenţească, HOOK, a anunţat luni că studenţii îşi vor continua mişcarea de protest până când cererile lor vor fi îndeplinite, respectiv tăieri ale bugetului învăţământului superior, o mai mare independenţă pentru universităţi şi mai multă concertare.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici