Manifestaţii de amploare, în Europa, înaintea summitului pe tema climei

Zeci de mii de persoane au manifestat sâmbătă în Europa, cu două zile înainte de începutul summitului de la Copenhaga.

39 afișări
Imaginea articolului Manifestaţii de amploare, în Europa, înaintea summitului pe tema climei

Manifestaţii în Franţa înaintea summitului pe tema climei (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Un tren ecologist denumit "Climat express" a părăsit Bruxelles-ul în cursul dimineţii şi urma să ajungă la Copenhaga 12 ore mai târziu. La bordul său, mai multe delegaţii (din Franţa, Belgia, Luxemburg) de negociatori, experţi şi militanţi s-au deplasat în capitala daneză pentru summitul ONU pe tema climei, cu o escală la Koln pentru a se îmbarca omologii lor germani.

Un număr de 192 de ţări urmează să participe în perioada 7-18 decembrie la acest summit pentru a încerca să ajungă la un acord care să înlocuiască protocolul de la Kyoto, care expiră în 2012.

În discuţii de ultim moment, ministrul francez al Ecologiei, Jean-Louis Borloo, urmează să se întâlnească sâmbătă la Moscova cu vicepremierul rus Igor Secin şi un consilier al Kremlinului pentru climă.

În circa zece oraşe din Franţa, sute de persoane au bătut în tobe, în caserole şi cutii de conserve pentru a "ridica sunetul". Aceste "flash-mob" au fost organizate la ora 12.18, ca o referire la summitul din 18 decembrie (12/18 în engleză).

În centrul Parisului, manifestanţii s-au îmbrăcat în portocaliu, negru şi alb, culorile Ultimatumului climatic, care reuneşte 11 ONG-uri. La Bordeaux, în faţa unei banderole care proclama "Clima: Urgenţă J-2", aceştia au arborat carcase enunţând respingerea gazelor cu efect de seră în diferite ţări.

Britanicii nu au rămas inactivi, startul fiind dat la prânz la Londra de o mesă ecumenică punctată cu rugăciuni.

"Se pare că în cursul ultimelor decenii, poate în ultimul mileniu, rasa umană nu a fost foarte bună faţă de restul creaţiei, la fel cum civilizaţia noastră nu a fost foarte bună faţă de rasa umană", a apreciat Rowan Williams, arhiepiscop de Canterbury şi liderul bisericii anglicane.

Punctul culminant al zilei a fost "valul", o manifestaţie oranizată de coaliţia Stop climate chaos (SCC) în capitala britanică, cu unde către Glasgow (Scoţia), Dublin şi Belfast.

Potrivit Scotland Yard, aproximativ 20.000 de persoane machiate în albastru - pentru a reprezenta apa valului - au venit la Londra.

La Bruxelles, circa 15.000 de manifestanţi de toate vârstele s-au mobilizat pentru a cere un acord "ambiţios" la Copenhaga. Multe au venit în familie, altele au venit sub semnul asociativ, sindical sau politic. Acestea au format un val lung în culorile turcoaz şi verde, care a defilat în cartierul instituţiilor europene, de obicei gol sâmbăta.

Un grup de copii bătând în tobe deschidea marşul, strigând "act now" (acţionaţi acum).

La Stockholm, peste 200 de manifestanţi au parcurs oraşul sub o ploaie rece, bătând în tobe şi arborând pancarte care îndeamnă la acţiune la Copenhaga. În faţa palatului regal, eu evoluat în sunetul melodiei "The final countdown" al formaţiei Europe.

Ecologiştii italieni au preferat să aştepte ziua deschiderii summitului, organizând o manifestaţie pe biciclete intitulată "Copenhaga cheamă Roma". Cortegiul se va merge în zonele importante din oraş, sub sloganul "Să oprim febra planetei".

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici