Marea Britanie a informat NATO în privinţa cazului fostului spion rus Serghei Skripal

Guvernul britanic a informat, miercuri, Consiliul Nord-Atlantic în privinţa otrăvirii fostului spion rus Serghei Skripal în oraşul englez Salisbury, potrivit unui comunicat al NATO.

1212 afișări
Imaginea articolului Marea Britanie a informat NATO în privinţa cazului fostului spion rus Serghei Skripal

Marea Britanie a informat NATO în privinţa cazului fostului spion rus Serghei Skripal

"Marea Britanie a confirmat folosirea unui agent neurotoxic de nivel militar, de tipul celui dezvoltat de Rusia, şi a informat aliaţii că este foarte probabil ca Rusia să fie responsabilă. Marea Britanie a mai confirmat că a fost un atac nesăbuit asupra Marii Britanii, care a pus în pericol vieţile unor civili nevinovaţi. Aliaţii şi-au exprimat profunda îngrijorare faţă de prima folosire a unui agent neurotoxic pe teritoriul Alianţei de la întemeierea NATO. Aliaţii şi-au exprimat solidaritatea cu Marea Britanie, şi-au oferit sprijinul pentru desfăşurarea investigaţiei şi au cerut Rusiei să răspundă la întrebările Marii Britanii, inclusiv să ofere informaţii complete despre programul Novichok (n.a. - privind dezvoltarea unor agenţi neurotoxici) către Organizaţia pentru Interzicerea Armelor Chimice. Aliaţii au convenit că atacul a reprezentat o încălcare clară a normelor şi acordurilor internaţionale", se arată în comunicatul Alianţei Nord-Atlantice.

NATO a reiterat faptul că este nepermisă dezvoltarea, folosirea şi transferarea armelor chimice, în baza Convenţiei privind Armele Chimice, semnată în 1997.

Ministerul de Externe de la Londra a anunţat că Marea Britanie a cerut o reuniune de urgenţă a Consiliului de Securitate al ONU pentru a discuta măsuri în legătură cu otrăvirea fostului spion rus Serghei Skripal.

Potrivit unor surse din cadrul ONU, Consiliul de Securitate se va întruni în cursul zilei de miercuri la New York.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat că Rusia nu are nicio legătură cu otrăvirea fostului spion Serghei Skripal şi că nu se teme de riscul izolării internaţionale în urma acuzaţiilor formulate de Marea Britanie.

La 4 martie, Serghei Skripal, fost colonel în cadrul serviciului militar rus de informaţii (GRU), şi fiica lui de 33 de ani, Iulia, au fost găsiţi inconştienţi în oraşul Salisbury, situat la circa 100 de kilometri vest de Londra.

Premierul Marii Britanii, Theresa May, a precizat că atacul neurotoxic care l-a vizat pe Skripal a fost comis cu o substanţă de uz militar, "cel mai probabil" de către Rusia.

În 2006, Serghei Skripal a fost condamnat la închisoare în Rusia pentru spionaj în favoarea Marii Britanii. Agentul a fost găsit vinovat de legături cu serviciul britanic de informaţii externe (MI6). Ulterior, acesta a primit azil în Marea Britanie.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici