Marea Britanie nu va prelungi restricţiile impuse românilor, dar va limita abuzurile în sistemul UE

Marea Britanie nu poate extinde după anul 2013 restricţiile pe piaţa muncii impuse românilor şi bulgarilor, explică ministrul britanic de Interne, Theresa May, precizând însă că Londra se consultă cu alte capitale europene pentru evitarea abuzurilor în sistemul liberei circulaţii în cadrul UE.

2751 afișări
Imaginea articolului Marea Britanie nu va prelungi restricţiile impuse românilor, dar va limita abuzurile în sistemul UE

Marea Britanie nu va prelungi restricţiile impuse românilor, dar va limita abuzurile în sistemul UE (Imagine: Gabriel Petrescu/Mediafax Foto)

Cetăţenii români şi bulgari vor putea lucra fără restricţii în Marea Britanie începând de la sfârşitul anului 2013, confirmă ministrul de Interne Theresa May, precizând, într-un interviu acordat BBC, că nu se poate face nimic pentru prelungirea restricţiilor, dar speră să poată limita impactul acestei situaţii asupra economiei.

"Nu mai avem posibilitatea impunerii de măsuri tranzitorii. Măsurile tranzitorii expiră în decembrie 2013", a spus Theresa May, precizând că o prelungire a restricţiilor ar presupune anularea prevederilor acordurilor semnate cu România şi Bulgaria în momentul aderării acestor state la Uniunea Europeană.

Restricţiile pe piaţa muncii impuse în anul 2005 pentru protejarea locurilor de muncă britanice vor expira în decembrie 2013. Partidul Laburist (de opoziţie) a anunţat că va susţine orice măsuri de prelungire a restricţiilor.

Dar Theresa May a explicat că prelungirea restricţiilor este imposibilă în contextul acordurilor europene, exprimând însă speranţa că pot fi luate măsuri pentru limitarea impactului asupra economiei britanice. Guvernul britanic intenţionează să limiteze accesul imigranţilor la sistemul de asistenţă socială şi la sistemul de sănătate. În plus, Marea Britanie se consultă cu alte state europene pentru posibila limitare a liberei circulaţii în cadrul spaţiului european, multe ţări membre UE find preocupate de căsătoriile din interes şi de alte abuzuri asupra sistemului.

De asemenea, problema liberei circulaţii va fi parte a planului ministrului de Externe, William Hague, de revizuire a relaţiei Marii Britanii cu Uniunea Europeană. Marea Britanie este implicată într-o amplă dispută legală cu Uniunea Europeană din cauza limitărilor impuse acordării de asistenţă socială imigranţilor. În plus, Marea Britanie doreşte reconfigurarea prerogativelor de suveranitate în relaţia cu Uniunea Europeană.

Pe fondul polemicilor, ziarul The Sun a avertizat că un val de imigranţi români şi bulgari ameninţă Marea Britanie, exercitând presiuni asupra pieţei locurilor de muncă. Conform legislaţiei Uniunii Europene, peste 29 de milioane de cetăţeni români şi bulgari vor avea dreptul din 2014 să lucreze în Marea Britanie, reaminteşte The Sun. "Mulţi români şi bulgari deja pot veni în Marea Britanie dacă pot garanta că au obţinut un contract de lucru. Însă mulţi vin deja pentru a lucra ilegal", atrage atenţia publicaţia britanică. Un muncitor român, Vasile Parafeni, în vârstă de 36 de ani, câştigă 130 de lire (160 de euro) pe zi în Marea Britanie. "Toţi prietenii mei vor veni aici în 2014. De ce nu?", le-a spus el reporterilor The Sun, publicaţia notând că sute de români şi bulgari lucrează ilegal pe şantiere din Marea Britanie în timp ce mulţi britanici nu găsesc locuri de muncă din cauza crizei.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici