Marea Britanie şi Comisia Europeană au încheiat un nou acord privind Brexit-ul/ Boris Johnson: Preluăm controlul/ Barnier, încrezător că acordul va fi ratificat până pe 31 octombrie

Guvernul de la Londra şi Comisia Europeană au ajuns la o înţelegere privind un nou acord pe tema Brexit, urmând ca noul tratat să fie prezentat joi liderilor reuniţi la summitul Consiliului European, au anunţat Boris Johnson, premierul Marii Britanii, şi Jean-Claude Juncker, preşedintele CE.

5875 afișări
Imaginea articolului Marea Britanie şi Comisia Europeană au încheiat un nou acord privind Brexit-ul/ Boris Johnson: Preluăm controlul/ Barnier, încrezător că acordul va fi ratificat până pe 31 octombrie

BREAKING Marea Britanie şi Comisia Europeană au încheiat un nou acord privind Brexit/ Boris Johnson: Preluăm controlul

"Avem un acord nou, prin care preluăm controlul - acum Parlamentul ar trebui să finalizeze sâmbătă Brexit-ul, astfel încât să putem trece la alte priorităţi, cum ar fi nivelul de trai, NHS, criminalitatea şi mediul nostru", afirmă premierul britanic într-un mesaj pe Twitter.

"Unde există voinţă, există un acord - avem unul! Este un acord echitabil şi echilibrat pentru UE şi Marea Britanie şi atestă angajamentul nostru pentru găsirea de soluţii. Recomand ca #EUCO (Consiliul European) să susţină această înţelegere", a transmis, la rândul său, Jean-Claude Juncker, preşedintele Comisiei Europene.

 

Barnier afirmă că este încrezător că noul acord va fi ratificat până pe data de 31 octombrie

Michel Barnier, negociatorul-şef al Uniunii Europene, a declarat că noul acord nu poate fi ratificat joi de către Consiliul European, fiind mai întâi necesar acordul Parlamentului European, informează publicaţia The Guardian.

Oficialul european s-a declarat încrezător că noul acord va fi ratificat până la 31 octombrie, data la care Marea Britanie ar urma să părăsească Blocul comunitar.

Barnier a mai afirmat că a făcut tot ce este posibil pentru a se asigura că statele membre sunt bine informate, adăugând că nu se aşteaptă la surprize în ceea ce priveşte procesul de ratificare în cadrul UE.

Liderii Uniunii Europene se reunesc joi şi vineri pentru a discuta despre Brexit. Marea Britanie ar urma să se retragă din UE pe 31 octombrie. Camera Comunelor a adoptat o lege care prevede amânarea ieşirii Marii Britanii din UE dacă nu se ajunge la un acord Brexit.

Potrivit lui Juncker, discuţiile privind noul acord s-au "concentrat asupra protocolului privind Irlanda/Irlanda de Nord şi a căutat să identifice o soluţie mutual satisfăcătoare pentru a gestiona circumstanţele specifice insulei Irlanda".

Următoarea provocare pentru Johnson va fi să obţină aprobarea Parlamentului de la Londra, în mod particular a Partidului Democratic Unionist din Irlanda de Nord, care deja a anunţat că nu va susţine noua înţelegere.

În cazul în care Johnson nu va obţine sprijinul parlamentarilor până sâmbătă, premierul britanic va trebui să solicite Uniunii Europene o amânare a procesului Brexit până la data de 31 ianuarie 2020.

Mai mult, Jeremy Corbyn, liderul opoziţiei britanice, a semnalat că se opune noii înţelegeri, despre care a afirmat că pare că este "mai rea" decât cea negociată de predecesoarea lui Johnson, Theresa May.

 

Taguri:
m.britanie,
ue,
brexit

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici