Marea Britanie vrea oprirea „acţiunilor destabilizatoare" ale Iranului, după atacul asupra petrolierului

  • Marea Britanie cere Naţiunilor Unite oprirea „acţiunilor destabilizatoare" ale Iranului, după atacul asupra petrolierului.
  • Marea Britanie, România şi Liberia au sesizat Consiliul de Securitate ONU după atacul asupra petrolierului MV Mercer Street.
539 afișări
Imaginea articolului Marea Britanie vrea oprirea „acţiunilor destabilizatoare" ale Iranului, după atacul asupra petrolierului

Marea Britanie vrea oprirea „acţiunilor destabilizatoare" ale Iranului, după atacul asupra petrolierului

Iranul a comis o „mare greşeală" prin atacarea petrolierului MV Mercer Street, afirmă un comandant militar britanic, iar Guvernul de la Londra a cerut Consiliului de Securitate ONU, împreună cu România şi Liberia, să intervină pentru oprirea „acţiunilor destabilizatoare" ale Iranului.

„Iranul a comis o mare greşeală prin atacarea petrolierului şi trebuie tras la răspundere pentru acest comportament iraţional", a declarat miercuri după-amiază generalul Nick Carter, comandantul Forţelor Armate britanice, citat de postul Sky News. Atacul asupra petrolierului MV Mercer Street s-a soldat cu moartea unui britanic şi a unui român.

Guvernul Boris Johnson a anunţat că a sesizat Consiliul de Securitate al Naţiunilor Unite împreună cu România şi Liberia. „Marea Britanie i-a trimis o scrisoare preşedintelui Consiliului de Securitate ONU, T S Tirumurti, alături de România şi Liberia, pentru a semnala atacul Iranului asupra navei MV Mercer Street. Consiliul de Securitate trebuie să reacţioneze la acţiunile destabilizatoare ale Iranului şi la nerespectarea legislaţiei internaţionale", a afirmat, prin Twitter, ministrul britanic de Externe, Dominic Raab.

Potrivit cotidianului The Times of Israel, ministrul israelian al Apărării, Benjamin Gantz, şi ministrul israelian de Externe, Yair Lapid, vor prezenta Consiliului de Securitate ONU dovezi obţinute de serviciile secrete israeliene privind comiterea atacului de către Iran. Israelul, Statele Unite şi Marea Britanie au avertizat că va exista o „ripostă colectivă" faţă de acest atac atribuit Iranului. Israelul a anunţat că atacul cu dronă asupra petrolierului a fost comis de Gardienii Revoluţiei din Iran.

Israelul este pregătit să acţioneze unilateral împotriva Iranului ca ripostă la atacul asupra petrolierului MV Mercer Street, a avertizat marţi premierul Naftali Bennett. „Nu au cum să stea calmi la Teheran în timp ce aprind întregul Orient Mijlociu, s-a terminat cu aceste lucruri. Noi depunem eforturi pentru a ralia întreaga lume, dar, când va fi momentul, ştim să acţionăm singuri. Iranul cunoaşte preţul pe care îl vom aplica oricui ne ameninţă securitatea", a declarat premierul Israelului. Naftali Bennett a criticat vehement decizia Uniunii Europene de a trimite un diplomat, pe Enrique Mora, la ceremonia de învestire a noului preşedinte al Iranului, ultraconservatorul Ebrahim Raisi.

Uniunea Europeană a condamnat atacul asupra petrolierului MV Mercer Street, dar a cerut clarificări privind circumstanţele incidentului şi a pledat pentru evitarea acţiunilor care ar periclita pacea regională. „Condamnăm acest atac. Luăm act de evaluările făcute de Statele Unite, de Marea Britanie şi de Israel şi cerem evitarea oricărei acţiuni care ar afecta pacea şi stabilitatea regiunii. Circumstanţele atacului trebuie clarificate. Această acţiune intră în contradicţie cu libertatea de navigaţie şi este inacceptabilă", a declarat marţi Nabila Massrali, purtătorul de cuvânt al lui Josep Borrell Fontelles, Înaltul reprezentant al Uniunii Europene pentru Afaceri Externe şi Politici de Securitate.

Şi Alianţa Nord-Atlantică a condamnat vehement atacul asupra petrolierului MV Mercer Street, transmiţând condoleanţe României şi Marii Britanii şi cerând Iranului să îşi respecte obligaţiile internaţionale.

Israelul, Statele Unite şi Marea Britanie au atribuit Iranului atacul asupra petrolierului MV Mercer Street, utilizat de compania unui antreprenor israelian. Premierul Israelului, Naftali Bennett, a cerut comunităţii internaţionale să transmită clar Iranului că atacul asupra petrolierului a fost o eroare gravă. La rândul său, premierul britanic, Boris Johnson, a declarat că „Iranul trebuie să suporte consecinţele a ceea ce a făcut". „În mod evident, este vorba de un atac inacceptabil şi revoltător asupra comerţului maritim. Un cetăţean britanic a murit. Este absolut esenţial ca Iranul şi orice ţară să respecte libertatea circulaţiei maritime în lume, iar Marea Britanie va continua să insiste în acest sens", a declarat Boris Johnson.

Iranul a avertizat că va riposta la orice acţiune militară

Administraţia Iranului a avertizat că va riposta la orice acţiune lansată de Statele Unite, Marea Britanie sau Israel din cauza atacului asupra petrolierului, un incident soldat cu moartea a doi marinari, un român şi un britanic. „Republica Islamică Iran nu va ezita să îşi apere securitatea şi interesele naţionale. Iranul va riposta imediat şi în mod decisiv la orice eventual aventurism", a declarat Saeed Khatibzadeh, purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe de la Teheran. Ministerul iranian de Externe a respins orice implicare în atacarea petrolierului, catalogând acuzaţiile drept „lipsite de fundament".

Petrolierul MV Mercer Street, utilizat de compania unui om de afaceri israelian, a fost vizat de un atac în Marea Arabiei, în largul coastelor statului Oman, un incident produs pe fondul tensiunilor dintre Israel şi Iran. Atacul a avut loc pe 30 iulie, în largul Insulei Masirah, aparţinând Omanului. Nava era utilizată de firma Zodiac Maritime, deţinută de Zodiac Group, compania miliardarului israelian Eyal Ofer. Petrolierul naviga sub pavilion liberian şi aparţine unei firme nipone. Un marinar român şi unul britanic au fost ucişi în atacul care a vizat petrolierul, a anunţat compania care utiliza nava, Zodiac Maritime. Acesta este al doilea atac care vizează o navă utilizată de compania miliardarului israelian Eyal Ofer. La începutul lunii iulie, nava-cargo CSAV Tyndall, utilizată de Zodiac Maritime, a fost vizată de o explozie în Oceanul Indian.

Incidentele intervin în contextul tensiunilor dintre Iran şi Israel. În ultimul an, Iranul a semnalat mai multe acte de sabotaj pe care le-a atribuit Israelului. La rândul său, Israelul a atribuit Iranului atacuri asupra unor nave în Marea Arabiei şi în Golful Oman. Israelul se opune revenirii Statelor Unite în Acordul nuclear semnat de marile puteri cu Iranul. Guvernul israelian suspectează că Iranul încearcă să se doteze cu arme nucleare sub paravanul unui program atomic civil.

 

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici