Marian Lupu: Rusia a fost şi trebuie să rămână un partener strategic al Republicii Moldova

Rusia joacă un rol-cheie în rezolvarea conflictului din Transnistria, iar Moscova a fost şi trebuie să rămână un partener strategic al Chişinăului, a declarat, sâmbătă, Marian Lupu, candidat la preşedinţia Republicii Moldova, într-un interviu publicat de ITAR-Tass în pagina electronică.

24 afișări
Imaginea articolului Marian Lupu: Rusia a fost şi trebuie să rămână un partener strategic al Republicii Moldova

Marian Lupu: Rusia a fost şi trebuie să rămână un partener strategic al Republicii Moldova (Imagine: Mediafax Foto)

Lupu, care a participat sâmbătă la congresul de la Sankt Petersburg al partidului Rusia Unită, a apreciat că Republica Moldova trebuie să-şi consolideze rolul în cadrul Comunităţii Statelor Independente (CSI), dar şi să îşi menţină statutul de neutralitate prevăzut în Constituţie.

Statutul de neutralitate "va fi o prioritate pentru politica externă a Republicii Moldova", a adăugat el, afirmând că neutralitatea ţării ar putea fi inclusă şi "într-un pachet de acorduri privind reglementarea transnistreană".

Comentând situaţia regiunii separatiste, Lupu a afirmat că aceasta poate fi rezolvată numai prin mijloace paşnice. "Suntem pregătiţi pentru un dialog. Suntem dispuşi să lucrăm şi să stabilim un model de unificare pentru a asigura unitatea ţării. Rusia joacă un rol-cheie în acest proces", a spus el.

Referindu-se la priorităţile de politică externă ale Republicii Moldova, el a afirmat că guvernul trebuie să protejeze toate grupurile etnice care trăiesc pe teritoriul ţării.

Marian Lupu a anunţat şi că Partidul Democrat din R.Moldova şi partidul Rusia Unită urmează să semneze un acord de cooperare. "Cu ocazia participării mele la congres, în calitate de invitat, am discutat despre măsuri care pot adăuga mai multă substanţă acestui document", a spus el.

Aplicarea acordului va permite celor două părţi "să îşi acorde sprijin reciproc prin crearea unei noi platforme de interacţiune".

"Ar urma să facem schimb de experienţă şi de informaţii şi să continuăm discuţiile privind construcţia partidului. Aceste planuri ne vor permite să deschidem noi perspective pentru cooperarea între partide şi pentru relaţia dintre Rusia şi R.Moldova", a spus el.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici