Martin Schulz crede că David Cameron va eşua în încercarea de a redeschide Tratatul de la Lisabona

Preşedintele Parlamentului European, Martin Schulz, a declarat miercuri că solicitarea premierului britanic David Cameron de amendare a preambulului Tratatului de la Lisabona nu are nicio şansă de succes, relatează The Guardian, în ediţia electronică.

138 afișări
Imaginea articolului Martin Schulz crede că David Cameron va eşua în încercarea de a redeschide Tratatul de la Lisabona

Martin Schulz crede că David Cameron va eşua în încercarea de a redeschide Tratatul de la Lisabona (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Martin Schulz a declarat că există o viziune "mai mult sau mai puţin unanimă" în rândul liderilor europeni că Tratatul de la Lisabona nu va fi redeschis pentru a include solicitările lui Cameron.

În interviul acordat Guardian, el s-a declarat "surprins" de solicitarea britanică de retragere a unui angajament istoric al UE de "creare a unei uniuni din ce în ce mai strânse între popoarele Europei". Aceasta ar presupune redeschiderea tratatului pentru a amenda nişte declaraţii care sunt văzute în Europa ca fiind pur simbolice.

"Pentru a schimba acest lucru este nevoie de schimbarea tratatului", a declarat Schulz. "Nu văd şanse prea mari de schimbare a tratatului ... Schimbările de tratat trec printr-un proces de ratificare în cele 42 de Camere parlamentare (din UE). Acesta este un lucru pe care trebuie să îl luăm în considerare. Dezbaterile privind schimbarea de tratat vor dura ani întregi", a adăugat el.

"Din când în când, sunt un pic surprins în legătură cu această dezbatere despre o uniune din ce în ce mai strânsă", a declarat Schulz. "Nu este o ameninţare pentru o ţară precum Marea Britanie. O uniune mai strânsă nu este obligatorie, aşa cum Marea Britanie a arătat în trecut", a continuat el.

"Nu văd nicio şansă de schimbare a unei uniuni din ce în ce mai strânse, dar nici măcar nu ştiu dacă el vrea să o schimbe. Sunt chiar curios să aflu direct de la premier ce vor de fapt ... Sper că mă voi întoarce de la Londra mai înţelept", a adăugat Schulz, care urma să aibă o întrevedere, joi, cu premierul britanic.

Schulz a afirmat, de asemenea, că încercările lui Cameron de a contesta libertatea de circulaţie a lucrătorilor în UE nu vor duce nicăieri, că dreptul de a lucra oriunde în UE este sacrosant şi "non-negociabil".

Schulz a fost de acord că libertatea de mişcare a lucrătorilor nu poate oferi o licenţă pentru aşa-numitul turism pentru beneficii sociale şi a recunoscut că este oportun să se negocieze pe această temă fără o schimbare a tratatului.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici